Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sofia Nerbrand: Malmös signaturmelodi skickar fel signal.

Trädgårdsdag i Slottsparken i Malmö.Bild: Åsa Sjöström
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Malmö kommun har valt att lägga 485 000 kronor på att ta fram en "ljudidentitet" för staden. Sydsvenskan rapporterade om beställningen för ett år sedan och nu har konsultbolaget Gullers grupp levererat jobbet och fakturan.
”Ett varumärkes ljudidentitet ska vara baserat på varumärkets essens, vision, värderingar, löfte och personlighet”, skrev Gullers grupp i förarbetet. Tanken var att ljudslingorna skulle spelas på äldreboenden, simhallar, busshållplatser och i stadens parker. Nu lyder argumentet från kommunen att ljuden ska användas till rörliga bilder om staden. Lyssnarna – och skattebetalarna – får avgöra hur väl de inspelade och mixade lätena lyckas fånga Malmö.
Bilden av Malmö är naggad i kanten. Skottlossningar och mord på öppen gata. Gängkriminalitet. Utanförskap. Hög arbetslöshet. Låg skattekraft. Både befolkningen och kommunen är fattiga – trots att Malmö är Sveriges tredje största stad.
Som Malmöbo är jag ändå lokalpatriot. Mängder av saker i staden är värda att älska och skildra. Icke desto mindre är det fel att lägga skattepengar på detta udda ljudprojekt.
Vad bör staten göra?” är en av de mest grundläggande frågorna i politisk filosofi. Att ta fram en ljudidentitet kan svårligen ses som ett offentligt kärnuppdrag. Förvisso talar vi om mindre än en halv miljon kronor, men politiker och kommunikationsstrateger ska vara aktsamma med andra människors pengar.
Skattebetalare i andra delar av landet står för 5,7 miljarder kronor – en fjärdedel – av Malmö stads budget. Man kan förstå om stockholmare – som är nettobetalare till det kommunala utjämningssystemet – upprörs över att de får stå för Malmös ljudnota.
En kommunal signaturmelodi skickar inte rätt signal till omvärlden.
Gå till toppen