Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Snöbrist ger grå kattugglor sämre kamouflage

Kattugglor har två olika skyddsfärger, grå och brun, beroende på i vilket klimat de lever. Arkivbild.Bild: Patrik Karell
Snötäcket påverkar många djurarters liv och årets milda vinter har gjort det svårt för den grå kattugglan att ostört få vila middag, visar en forskningsrapport i tidskriften Ecology and Evolution.
Den grå färgen är en viktig del av kattugglans anpassning till Nordens vanligtvis snörika förhållanden. Längre söderut där snötäcket är mera sporadiskt och vintrarna kortare har den bruna kattugglan lättare att gömma sig.
Skyddsfärgen är till stor nytta för ugglor som vilar under dagen. De blir ofta störda av småfåglar om de upptäcks, vilket leder till att de måste förbruka energi för att flytta sig. Skyddsfärgen minskar också risken att de blir byte för större rovfåglar, som duvhökar.
Forskare i Finland har kunnat konstatera att klimatförändringarna har stor inverkan på kattugglans liv. Den bruna har blivit vanligare i förhållande till den grå under de senaste decennierna, allt i takt med att vintrarna blir kortare och mildare.
Gå till toppen