Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Klass 1-varning utfärdad för höga flöden i Lagan

SMHI gick under onsdagen utmed en klass 1-varning som omfattar Lagan mellan Knäred och Strömsnäsbruk. Risken finns att varningen kan komma att uppgraderas om ytterligare nederbörd faller.

Stora nederbördsmassor de senaste dagarna har gjort att SMHI utfärdat en klass 1-varning för höga vattenflöden i Lagan.Bild: Jon Olav Nesvold
Den senaste tidens regnande har ökat på vattenmängderna i vattendragen. Vid 14.30-tiden på onsdagseftermiddagen utfärdade SMHI en klass 1-varning för höga flöden i Lagan. Framförallt i åns sträckning mellan Knäred och Strömsnäsbruk.
Den stora nederbörden och varningen ska dock inte innebära allt för allvarliga konsekvenser. LT har talat med räddningschefen på Laholms kommun om den utfärdade varningen.
– Ett normalt högt flöde i Lagan brukar inte vara några problem, det finns marginaler. Klass 1-varning är inte heller några större problem och rent generellt ska det mycket till för att det ska påverka, säger Andreas Nilsson.
SMHI varnar dock för att situationen kan komma att eskalera. Räddningstjänsten följer väderläget och SMHI:s rapportering och står beredda om varningen uppgraderas till klass 2.
– Då har vi en checklista på vad vi ska göra. Främst handlar det om att säkra samhällsnyttiga funktioner och intressen, men också att varna berörda fastighetsägare.
Andreas Nilsson betonar dock att det finns ett stort egenansvar.
– Det är fastighetsägarnas ansvar att skydda sig, men de flesta som bor nära vattendrag vet ju om det finns risker.
SMHI:s klass 1-varning definieras som höga flöden i vattendrag på en nivå som uppkommer i snitt mellan vartannat och vart tionde år och kan medföra mindre översvämningsproblem.
Gå till toppen