Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Konstgräsanläggningen som aldrig tycks bli helt klar

I somras rullades konstgräset ut i Veinge. I januari kom ny belysning på plats. Det verkar dock aldrig bli riktigt klart på kommunens andra konstgräsanläggning. Den gångna helgen dömdes den första straffsparken på den nya planen. Då visade det sig att straffpunkter saknas.

Än har det inte satts punkt för beläggningarbetet. Det är nämligen i nuläget något oklart var straffsparkarna ska slås på Veinge konstgräsplan.Bild: Johan W Jönsson
Den nya konstgräsanläggningen i Veinge har hyllats av lag och åskådare. Plastmattan får högt betyg, belysningen ger i princip dagsljus, kullen ovanför fungerar utmärkt som "läktare" och norr om planerna skapar det öppna landskapet mot Genevad en grann tavla.
Anläggningen tycks dock aldrig bli riktigt klar. Kommunens andra konstgräsplan dröjde längre än beräknat och när den väl stod klar hade belysningen mer eller mindre slutat fungera och försäsongsträningen kvällstid var i fara. Efter två upphandlingar åtgärdades ljusproblemen i slutet av januari.
När den första straffsparken dömdes under den andra omgången i Allianscupen visade det sig att straffpunkter saknas på planen. Efter matchen påtalade domaren avsaknaden av punkter i en skrivelse till kommunen:
"Det finns ingen straffpunkt markerad på Veinge Konstgräsplan", samtidigt som han skriver att han hoppas att det ska åtgärdas så snabbt som möjligt. Han hänvisar till tävlingsreglerna:
”I varje straffområde markeras en straffpunkt 11 meter från en punkt mitt mellan målstolparna."
På en konstgräsplan målas inte linjer och andra planmarkeringar. Dessa består av fast vitt plastgräs.
– Jag tror inte att det skett något misstag, men jag kan inte garantera det. Jag har sökt Unisport-killen som var ansvarig för linjeringen då jag inte minns exakt vad som sades, säger fritidschefen Christer Johansson.
– Detta kan vara ett misstag men det kan också vara så att det är medvetet. Har man en straffpunkt finns det en risk att den nöts ner - att den används så flitigt även bland spontanbesökare att det försvinner en massa gummikulor och att det blir en krater.
– Men behövs det får vi såklart ordna det. Vi får sätta dit punkter helt enkelt. Jag ska kolla med föreningarna och med Unisport. Man skulle också kunna markera med tillfällig färg, säger Johansson och lovar att undersöka saken vidare.
Gå till toppen