Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Slaget står i kulturpolitiken. Gör motstånd, stå upp för friheten.

Jimmie Åkesson ger en felaktig bild av SD:s historia.Bild: Janerik Henriksson/TT
Detta är tidningens huvudledare. HDs hållning är oberoende liberal.
Offentligt finansierad kultur som inte faller Sverigedemokraterna i smaken ska sakta men säkert rensas ut. Det beskedet var tydligt när Darko Mamkovic, oppositionsråd och gruppledare för Sverigedemokraternas fullmäktigegrupp i Norrköping, i onsdagens P1-morgon fick ge sin syn på vad Sverigedemokratisk kulturpolitik är och ska vara.
Diskussionen i radion handlade om konstutställningen Medlöperi och motstånd, som nyligen öppnat på Norrköpings stadsmuseum. I utställningen berättas om de nazistiska strömningarna i staden under åren före och under andra världskriget, men också om att nazismen fortfarande tar sig uttryck i dagens Sverige. Det illustreras bland annat med ett tidningsklipp med rubriken ”SD-politiker utreds för inlägg på nazistsajt” och en två år gammal bild på Sverigedemokraternas partistyrelse i Norrköping, som var de som sedermera uteslöt politikern.
Ett bevis på att nazistiskt språkbruk fortfarande frodas i Sverige, menade museet. En kränkning av vårt parti, menade SD i Norrköping, som polisanmälde det kommunala museet för förtal. Polisanmälan har redan lagts ned, men bilden togs bort och är fortfarande borttagen från utställningen.
I P1-morgon försvarar Darko Mamkovic de politiska hoten mot museet. Han säger att han visserligen är dåligt påläst på Sverigedemokraternas historia, men tycker själv inte att partiet har nazistiska rötter och kan inte acceptera faktafel i en utställning betald av skattebetalarna. ”Det är vi som förtroendevalda som bär det största ansvaret, så om någonting är felaktigt, vem ska ingripa om inte tjänstemännen ingriper?” frågade Mamkovic.
Det har inte begåtts några felaktigheter här. Sverigedemokraterna är ett parti sprunget ur det sena 1980-talets svenska nazistiska rörelse. Där-emot tycks historierevisionismen ha fått ny fart i takt med partiets växande opinionsstöd. Det märktes inte minst när partiledaren Jimmie Åkesson i början av februari skrev om hela partiets historia i Ekots lördagsintervju (1/2). ”Alla partier med nationalkonservativ utgångspunkt har haft problem med de kopplingarna och syftet med att bilda Sverigedemokraterna var att komma bort från det”, sade Åkesson.
Men händelserna i Norrköping sätter fingret på något långt mer allvarligt än Sverigedemokraternas kränkthet, och långt mer problematiskt än partiets ovilja att erkänna sina synder. Nämligen att SD just nu är det enda parti som tar kulturpolitiken på allvar och dessutom försöker förändra Sverige med hjälp av den. Med resultatet att färre kan komma att våga uttrycka sig, och att färre vågar berätta och skriva om det som kan leda till politiska repressalier från Sveriges i vissa opinionsmätningar just nu största parti.
I de kommuner där Sverigedemokraterna har makt eller inflytande sker ett intensivt arbete för att styra kulturen mot vad politikerna själva vill se. Det märks i Sölvesborg, där det sedan maktskiftet pågår en utrensning av för politikerna misshaglig konst – av ”utmanande samtidskonst”, som de själva kallar det – och av biblioteksböcker på annat språk än svenska. Och det märks i flera skånska kommuner, där förslag om att se över biblioteksplaner blandas med synpunkter på vilken kultur som bör stödjas för att främja ”det svenska”.
Högernationalismen breder ut sig, och ingen tycks förskonad. Under onsdagen var det flygbolaget SAS som kränkte nationalisternas känslor med en reklamfilm. Den har nu tillfälligt dragits tillbaka. Vem utsätts för liknande reaktioner i morgon? Eller efter nästa val?
Inte bara fri kultur hotas av den politiska utvecklingen. Den hotar också yttrandefriheten, journalistiken och hela det offentliga samtalet.
Det är dags att bjuda motstånd. Sverige är bättre än så här.
Gå till toppen