Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tobias Lindberg: Störst av allt är enigheten.

Ann Linde i riksdagen.Bild: Ali Lorestani / TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Några stora nyheter bjöds inte när regeringens utrikesdeklaration presenterades på onsdagen. Visst var utrikesminister Ann Linde (S) tydligare än vanligt med EU:s betydelse. Men få lär ha höjt ögonbrynen när hon kallade unionen för vår viktigaste utrikes- och säkerhetspolitiska arena. Enigheten är bred om att Europasamarbetet är viktigt för svensk ekonomi, fred och säkerhet. Så bred att inget riksdagsparti numera aktivt driver frågan om EU-utträde.
Linde förklarade att utrikespolitiken ska bidra i kampen mot den internationella organiserade brottsligheten. Det kan gott betonas, men har rimligtvis alltid ingått i utrikesrepresentationens uppdrag att bevaka och främja svenska intressen. Nytt är bara att arbetet mot brott ska samordnas av en särskild ambassadör.
Moderaternas enda invändning var att den nyinrättade ambassadörstjänsten inte får ses som tillräcklig i sig. Viktigast i kampen mot brott är att Sverige får fler poliser, framhöll utrikespolitiske talespersonen Hans Wallmark (M).
Så sant, men partierna bjuder över varandra om önskat antal poliser. Frågan framstår nu mer som ett praktiskt än ett politiskt problem: trots målsättningarna har poliserna blivit färre på senare år och på polishögskolorna står utbildningsplatser tomma.
Linde talade även om vikten av att fördjupa Sveriges försvarssamarbeten, särskilt med Finland. Men den säkerhetspolitiska grundprincipen ligger fast: "Vår militära alliansfrihet tjänar oss väl."
Bäst vore om regeringen villkorslöst låtit utreda om ett Natomedlemskap hade tjänat oss ännu bättre. Men viktigast för säkerheten är att undvika tvära kast. Och på onsdagen talade ingenting för några sådana.
"Oavsett vem som sitter på den här posten så har vi en huvudsakligen fast utrikespolitik", konstaterade Linde själv i Dagens Nyheter.
Det är en styrka för Sverige.
Gå till toppen