Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Coronavirus stoppar världens största mobilmässa

Arrangörerna ställer in den årliga telekommässan i Barcelona. Det sker sedan oron för coronaviruset har lett till strömhopp från årets upplaga. Beskedet är ett bakslag för värdstaden. Arrangemanget brukar besökas av runt 100 000 människor.

Fönstren putsas inför den stora mobilmässan i Barcelona. Nu ställs mässan in på grund av rädslan för coronaviruset.Bild: Emilio Morenatti/AP/TT
Branschorganisationen GSMA, som arrangerar Mobile World Congress (MWC), fattade beslutet på onsdagen efter att en lång rad företag valt att hoppa av mässan som är telekombranschens största årliga sammankomst.
Ericsson var ett av de första bolagen att meddela att bolaget drar sig ur mässan, som var planerad att äga rum mellan 24 och 27 februari.
Läs också Ericsson fimpar global mobilmässa efter virusutbrott
I början av den här veckan följde Sony efter. Sedan har en rad tunga utställare meddelat att även de står över årets mässa, bland andra Amazon och Facebook.
Läs också Även Sony drar sig ur årets mobilmässa efter virusutbrott
Svenska Telia, telekomgiganten Deutsche Telekom, mobiloperatören Vodafone, finländska Nokia, Storbritanniens största telekombolag BT och fransk-italienska chiptillverkaren ST Microelectronics är de senaste bolagen som lämnat återbud på grund av rädsla för coronaviruset.
Flera av bolagen anger hänsyn till anställda och kunder som skäl.
”GSMA:s arbete är mycket uppskattat men eftersom Telia inte kan riskera anställdas, eller samarbetspartners, hälsa och säkerhet, har Telia beslutat att ställa in sin medverkan”, skriver Telias presschef Ralf Bagner i ett uttalande för TT.
Deutsche Telekoms vd Tim Höttges skriver på Linkedin att det vore ”oansvarigt att ta risken” att närvara vid en så stor internationell samling.
Mässan ger varje år ett tillskott på en halv miljard dollar till den spanska ekonomin, enligt GSMA. Barcelonas borgmästare försökte förgäves sända lugnande budskap och hälsomyndigheterna i regionen Katalonien, där Barcelona ligger, sade att det inte finns några skäl att ställa in mässan. Men det hjälpte inte.
Telekommässan i Barcelona är inte den enda internationella sammankomsten som berörs av rädslan för coronaviruset. Oljebranschens stora årliga möte i London, International petroleum week, har också drabbats av en lång rad avhopp. IP-veckan hålls 24–27 februari.
Världshälsoorganisationen (WHO) vill tills vidare inte avråda från stora internationella samlingar.
”Det finns för närvarande inga bevis för en allmän spridning utanför Kina, så WHO begär i dagsläget inte att stora sammankomster ställs in”, säger talesmannen Tarik Jasarevic till Reuters.
Fakta

Mobilmässan i Barcelona

Mobile World Congress (MWC) arrangeras av branschorganisationen GSMA som representerar ungefär 750 mobiloperatörer och nära 400 företag inom mobilbranschen, exempelvis tillverkare av hård- och mjukvara.

Mässan är bara till för branschfolk och medier och är inte öppen för allmänheten. Omkring 100000 personer brukar besöka mässan i Barcelona varje år.

MWC skulle i år enligt planerna ha pågått från 24 till 27 februari.

Källor: Mobile World Congress, Reuters

Gå till toppen