Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Anne Franks dagbok i toner och teater

”Låt oss aldrig glömma”. Med de orden avslutas föreställningen om Anne Frank i skolkonsertversion. Ett budskap som fler än 600 elever kan ta med sig och resonera om i klassrummen.

Skådespelaren Märta Lundin och Helsingborgs symfoniorkester framför ett viktigt budskap till hundratals elever.Bild: Britt-Mari Olsson
Hon blev bara 15 år men hennes dagbok ger eko än idag. Anne Franks berättelse om hur hon och hennes familj höll sig gömda undan nazisterna har under några dagar antagit en ny form som skolkonsert.
– Det är roligt och viktigt att göra den här föreställningen, säger Stefan Solyom, chefsdirigent för Helsingborgs symfoniorkester när han inleder konserten.
– Många människor utsätts även idag för konsekvenserna av främlingsfientlighet, och just därför är Anne Franks berättelse kanske viktigare än någonsin, då den påminner oss om att människovärde är någonting absolut – oberoende av ursprung.
Helsingborgs symfoniorkester, HSO, tar ton i Anne Franks anda.Bild: Britt-Mari Olsson
Musiken är vald med omsorg. Här är stycken skrivna av kompositörer, som liksom familjen Frank levde under politisk kontroll och hot, och som av olika anledningar inte har fått göra sig hörda i sin samtid. Skådespelerskan Märta Lundin gör rollen som Anne Frank och avlöser musiken med jämna mellanrum i korta teaterakter. Med stor inlevelse skildrar hon vardagen ur den unga flickans perspektiv fram till det svarta slutet. Anne Frank var en av sex miljoner judar som dödades under andra världskriget.
Inbjudan till konserten har gått ut till alla skolor med elever i årskurs fem till nio. Totalt har över 600 elever sett föreställningen. Men det kunde blivit många fler.
– Det är säkert av olika anledningar men nästa vecka är det sportlov och skolorna kanske har mycket att göra, säger producenten Lena Blomstrand-Jacobsson.
Agneta Dervisholli och Minea Nezirovic tycker att temat för konserten är intressant och vill veta mer.Bild: Britt-Mari Olsson
Minea Nezirovic och Agneta Dervisholli som går i nionde klass på Vittra Landborgen tycker att temat är både viktigt och intressant.
– Det var lärorikt. Vi får veta mer om hur judar hade det. Hur jobbigt och hur utsatta de var, säger Minea Nezirovic.
– Intressant, för vi känner ju inte till så mycket eftersom det hände för så längesedan, långt innan vi föddes, säger Agneta Dervisholli.
De kommer nu att ha upplevelsen av konserten med sig när de lär sig mer om andra världskriget i skolan.
Några fler Anne Frank-konserter i Helsingborg kan Lena Blomstrand-Jacobsson inte lova även om hon skulle vilja.
– Men det här är viktigt och jag hoppas att fler symfoniorkestrar tar efter.
Anne Franks dagbok ger eko i en skolkonsert med Helsingborgs symfoniorkester.Bild: Britt-Mari Olsson
Historisk dagbok. Märta Lundin gör rollen som Anne Frank i konserten tillsammans med Helsingborgs symfoniorkester.Bild: Britt-Mari Olsson
Skådespelaren Märta Lundin skildrar Anne Franks vardag. I över två år höll sig den judiska familjen gömd för nazisterna.Bild: Britt-Mari Olsson
Gå till toppen