Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Coronasmäll för Kinas bilindustri

Försäljningen av elbilar i Kina sjönk kraftigt under januari, enligt preliminära siffror. Arkivbild.Bild: Ng Han Guan/AP/TT
Bilförsäljningen i Kina beräknas ha minskat 18 procent under januari då spridningen av coronaviruset fick fart, enligt en kinesisk branschorganisation.
Det är den nittonde månaden i rad som det noteras en nedgång i försäljningen på den kinesiska bilmarknaden.
Försäljningen av fordon helt eller delvis drivna på el dök för sjunde månaden i rad, ner 54,4 procent under januari, enligt preliminära siffror.
Det var under de två första veckorna i januari som lokala myndigheter i vissa delar av Kina började införa restriktioner och rådde allmänheten att undvika publika platser. Den kinesiska bilindustrin räknar med att coronaviruset kommer att påverka både försäljning och produktion kraftigt under första kvartalet.
Viruset fick flera biltillverkare att förlänga ledigheten i samband med det kinesiska nyåret och vissa fabriker håller fortsatt stängt.
Den kinesiska branschorganisationen CAAM anser att branschen behöver vänja sig vid en lägre tillväxttakt. I år beräknas bilförsäljningen i Kina minska med två procent. I fjol sjönk bilförsäljningen i Kina med drygt åtta procent.
Gå till toppen