Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Feriebostäder kan bli permanenta

Flera fastigheter som knoppades av från helkommunala Treklövern under bostadskrisen på 90-talet kan bli bostäder för året-runt-boende igen.

Nybrogatan 26 i Ljungbyhed har använts som feriebostäder, men en planändring är nu på gång.Bild: Annsofie Wieland
För nästan tre år sedan kom det in en fråga från en bostadsrättsförening i Ljungbyhed som hyr ut feriebostäder. Föreningen ville veta vad som krävdes för att ändra detaljplanen så att man kunde hyra ut lägenheterna på den vanliga bostadsmarknaden.
Klippans plan- och byggavdelning svarade att det skulle kosta runt 100 000 kronor att ändra detaljplanen. Sedan dess har föreningen inte hörts av.
– Då var man inte intresserad längre helt enkelt. Man ville inte ta den kostnaden. Vi fick då i uppdrag av kommunstyrelsen att se över de andra fastigheterna som ändrades, säger planarkitekt Martin Tång på Klippans kommun.
Totalt finns det i kommunen fyra bostadsrättsföreningar för ferielägenheter som från början ägdes av Treklövern. Bakgrunden är att bolaget för 30 år sedan stod med tomma lägenheter och dålig ekonomi. Klippan fick statligt stöd för att riva några bostadshus – andra omvandlades till kontor eller ferielägenheter.
I början på 2000-talet såldes tre hyreshus på Nybrogatan, ett på Infanterigatan och ett på Pilgatan i Ljungbyhed, samt en hyresfastighet i Stidsvig. Totalt rörde det sig om 60-70 lägenheter. Detaljplanen ändrades till feriebostäder och lägenheterna fick inte hyras ut som permanentbostäder. Man får inte heller vara folkbokförd på adresserna.
Men så blev det inte riktigt. Kommunen har kännedom om att flera av fastigheterna används eller har använts som just året-runt-bostäder. I en av fastigheterna, på Pilgatan i Ljungbyhed, var bygglovsinpektör Roger Lindén på tillsyn för ett halvår sedan i sällskap med Söderåsens miljöförbund och socialförvaltningen efter klagomål från boende.
Nybrogatan 20-22 i Ljungbyhed ägs av en bostadsrättsförening för semesterboende.Bild: Annsofie Wieland
– Jag upptäckte också att de gjort en lägenhet i källaren, på gaveln, utan bygglov, som inte uppfyllde brandkraven och krav på utrymningsvägar, säger han.
Enligt honom har plan- och byggnämndens arbetsutskott nu ställt sig bakom ett föreläggande med hot om vite om lägenheten används innan ett bygglov finns.
Sedan plan- och byggavdelningen började undersöka läget har fastighetsägaren i Stidsvig betalat för en detaljplaneändring. Det skedde förra året och nu är flera ärenden på väg upp. Bostadsrättsföreningen som äger fastigheten på Pilgatan i Ljungbyhed har också lämnat in en ansökan om planändring som snart ska upp till granskning.
– Husen står ju där och lägenheterna finns. Det är därför som vi är positiva till det, säger planarkitekt Martin Tång.
Nästa ärende är den ena av de två bostadsrättsföreningarna på Nybrogatan.
– Här kommer den till genom att det är en aktör som ser en affärsmöjlighet, säger Martin Tång.
Den andra bostadsrättsföreningen på Nybrogatan, som äger två hus, är samma som hörde sig för om en planändring för tre år sedan och sedan inte hördes av.
Gå till toppen