Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Så många har testats för coronasmitta

Hittills har Folkhälsomyndigheten kontrollerat 140 misstänkta fall av den nya coronasmittan i Sverige, varav ett har varit positivt. Men regionerna gör olika bedömningar kring kommunikationen om misstänkta fall, skriver Göteborgs-Posten.

Folkhälsomyndighetens nuvarande bedömning är att det inte finns någon fara spridning av coronaviruset i Sverige. Arkivbild.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Sjukvården har, förutom det bekräftade fallet, bara rapporterat om sex personer som misstänkts vara smittade. Då regionerna själva bestämmer hur mycket man vill kommunicera kring misstänkta fall görs olika bedömningar.
– Vi går ut med information om vi har ett bekräftat fall, men naturligtvis inte om några misstänkta fall. Då blir det bara fel, säger Eva Lindhusen Lindhé, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, till tidningen.
Men det har funnits flera misstänkta fall i Västra Götalandsregionen.
I Region Gävleborg valde man att rapportera om att en person misstänktes vara smittad i början av februari. Det handlade om en person som hade befunnit sig i Wuhan i Kina och som uppvisade lindriga symptom.
– Orsaken var att vi bedömde att allmänintresset var så stort och vi valde därför att göra det i det här fallet. Det fanns även speciella skäl kring det med sociala medier inblandade och vi ville förekomma spekulationer, säger smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo till GP.
Det är för tillfället inte någon fara för spridning av det nya coronaviruset covid-19 i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten.
Fakta

Misstänkta fall som har kommunicerats

26 januari: Två misstänkta fall i Region Skåne – negativa provsvar.

31 januari: Ett bekräftat fall i Region Jönköpings län.

4 februari: Ett misstänkt fall i Region Blekinge – negativt provsvar.

6 februari: Ett misstänkt fall i Region Gävleborg – negativt provsvar.

6 februari: Ett misstänkt fall i Region Kronoberg – negativt provsvar.

11 februari: Ett misstänkt fall i Region Kronoberg – negativt provsvar.

Källa: Göteborgs-Posten

Gå till toppen