Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lennart Åkesson har avlidit

Lennart Åkesson, Rögles största trotjänare genom tiderna, blev 87 år. Han avled sent på onsdagskvällen.Bild: PETTER ARVIDSON
Rögleprofilen Lennart Åkesson har avlidit i en ålder av 87 år efter en tids sjukdom.
– Det är en stor människa och profil som gått ur tiden, säger Rögle-ordföranden Håkan Eriksson.
Det har alltid varit Rögle för Lennart Åkesson, först som populär spelare och sedan som engagerad ledare. Han var en stor personlighet och är föreningens största trotjänare genom tiderna.
– Under en tid på 90-talet var det nästan bara han i organisationen. Han har gjort fantastiskt mycket för Rögle. Han sålde reklam, han var ledare och han var anställd. Han gjorde mer än vad han fick betalt för, säger Håkan Eriksson.
Lennart Åkesson var i Rögles tjänst i över åtta årtionden. Han är en av huvudpersonerna i Rögles historia.
Lennart Åkesson fick sin tröja nummer 9 hissad i Ängelholms ishall den 12 september 2014. Det var en känslosam stund inför hemmapubliken.
– Den uppskattningen var han verkligen värd, säger Håkan Eriksson.
Lennart Åkesson blev ett känt ansikte i ishallen i Ängelholm, även för den yngre publiken.
– Han var ju i princip på alla hemmamatcherna som Rögle spelade. Om det var någon match han missade undrade man var han var. Det visar på att han verkligen betydde något, säger Håkan Eriksson.
Lennart Åkesson föddes den 12 augusti 1932 i Tånga, grannby med Rögle. Han inledde sin idrottskarriär i Rögle BK som bandyspelare. När klubben 1950 satsade på ishockey var han en av pionjärerna. Han var med i Rögles första ishockeymatch den 22 januari 1951 (borta mot Skånes Fagerhult). Han var även med i invigningsmatchen i Vegeholms Isstadion den 13 oktober 1963.
Totalt spelade Lennart Åkesson 14 säsonger i Rögles A-lag och på 241 matcher gjorde han 161 mål.
Efter karriären som spelare blev Lennart Åkesson materialförvaltare. Han var med under Rögles resa till högsta ligan och den första storhetstiden.
Han var under en tid ungdomstränare och skötte även Rögles marknadsavdelning, parallellt med det civila arbetet inom byggnadsbranschen. 1997, när han fyllde 65 år, blev uppdraget på marknadsavdelningen en heltidssyssla.
Med undantag av ett kortare avbrott 2004 stannade han på posten fram till 2011, då han, vid 79 års ålder, valde att dra sig tillbaka.
"Rögle BK kommer för alltid att minnas Lennart Åkesson och allt han gjort för föreningen", skriver Rögle bland annat i en minnesartikel på sin hemsida.
Närmast anhöriga är hustrun Birgit, barnen Patrik och Cecilia med familjer.
Gå till toppen