Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Min mening: ”Satsa utifrån fakta – inte önskningar”

Rolf Malmberg, ordförande i Hyresgästföreningen Nordvästskåne svarar kommunstyrelsens ordförande Mikael Henrysson (SD) om förslaget att sälja 30 procent av Bjuvsbostäder.

Ord är viktiga i sammanhanget och Henrysson (SD) skriver att han vill ”satsa”. Det är dock tveksamt om det ska kallas för en satsning att medvetet skapa en situation där Bjuvsbostäder kommer gå med förlust, vilket kan riskera hela bolaget inom en snar framtid. Enligt Bjuvsbostäders egen konsekvensanalys skulle förslaget om försäljning medföra en årlig förlust på 6,7 miljoner för bolaget. Hur ska Bjuvsbostäders förlust täckas framöver och hur drabbar det skolan, omsorgen och bostadsförsörjningen? Det är också fel att Bjuvsbostäders hyresgäster ska behöva betala mer än andra invånare, exempelvis för att täcka kommunens pensionsskuld.
När det gäller hur privata aktörer agerar, kan inte kommunen eller Henrysson garantera någonting. Vi vet bara hur det blivit tidigare och att det då inneburit hyreshöjningar och lägre nivå av underhåll. Beslutsfattare i en kommun som värnar sina invånare och hyresgästers bästa kan inte bortse från sådan fakta.
Bjuv måste få utvecklas, men att underminera ett av kommunens viktigaste redskap för en ansvarstagande samhällsplanering är fel väg att gå. En försäljning av 30 procent av Bjuvsbostäders lägenheter löser i bästa fall kortsiktiga behov som pensionsskulden, men är ett dåligt förslag på lång sikt. Därför vill vi att förslaget om att sälja 30 procent av Bjuvsbostäder lägenheter stoppas.
Rolf Malmberg, ordförande i Hyresgästföreningen Nordvästskåne
Gå till toppen