Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Thomas H Johnsson: Patosfyllt men ansträngt om Greta och andra drömmare

Lite som ett UR-program, men intentionen är lätt att sympatisera med. Thomas H Johnsson ser Albert Wikings "We have a dream" på Landskrona konsthall – en något konstruerad fotoutställning som inger hopp.

"We have a dream" på Landskrona konsthall pågår till den 15 mars.Bild: Sven-Erik Svensson
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
De flesta mätningar visar på att världen stadigt blir en bättre plats att leva i. Detta samtidigt som inkomstklyftorna ökar. Så bättre för vem? Demokratin bör komma närmre medborgarna. Och med dagens digitala teknik skulle man, inom en snar framtid, enkelt kunna genomföra folkomröstningar i alla avgörande frågor (Schweiz kan statuera förebild). Många politiska beslut baseras enbart på ideologi och är alltför sällan förankrade hos invånarna. Det handlar alltid om val. I Landskrona skär de styrande ner i äldreomsorgen samtidigt som de spenderar mångmiljonbelopp på konsultarvoden och utredningar av Europaspåret. Jag är inte helt övertygad om att majoriteten av landskronaborna ställer sig bakom en sådan prioritering. Makthavarnas egentliga arbetsbeskrivning är att förbättra för befolkningen. Inte tvärt om. Och inte endast för ett fåtal.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen