Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bjöd behövande på pizza – på alla hjärtans dag

Pizzor bakade med kärlek. För fjärde året i rad bjöd Mamma Teresas ägare Artan Bajraktari hemlösa och andra behövande på gratis pizza. ”Det känns bra, det är därför jag gör det”.

Artan Bajraktari och hans anställda bakade 60 pizzor som de sedan körde iväg och serverade på Malvan.Bild: Katarina Melvinger
Artan Bajraktari fick mersmak för att hjälpa Landskronas hemlösa och behövande för några år sedan när han hjälpte till med julmaten på Malvan. Efter det har han varje år bjudit på pizza den 14 februari.
– Det är lätt hänt att hamna lite snett i tillvaron, det här är mitt sätt att hjälpa till. Det känns bra, det är därför jag gör det, säger han samtidigt som han lastar pizzakartonger ur bilen.
Under förmiddagen har han och personalen på pizzerian bakat pizzor, omkring 60 stycken, och nu är han här för att leverera dem till Malvans matsal. Sallad, vitlökssås och Ramlösa bjöds det också på.
– Vi vill att alla som kommer till Malvan i dag ska känna att det är en speciell dag och att vi gör något bara för dem, fortsätter han.
Pizzorna skulle serveras till lunch, klockan tolv, men redan en halvtimme innan var det kö in.
Och alla hade koll på vilken dag det var och att det skulle serveras pizza.
– Det är jättesympatiskt av honom, det ska bli gott, säger Sanne Persson, som likt många av de andra besökarna inte är hemlös, bara har det svårt med ekonomin för tillfället.
– Jag är faktiskt här varje dag och äter.
Stämningen var hög i matsalen och det var trångt vid borden.
– Här är fullt nästan samtliga dagar vi har öppet. Mellan 60 och 80 gäster har vi varje gång, säger Ann-Marie Atteryd som en gång i veckan hjälper till på Malvan med servering och disk.
– De allra flesta av våra gäster har en bostad, men de kan ha svårt för att laga mat, ha dålig ekonomi eller så känner de sig bara ensamma.
Kim Axner och Johan Holm delar bord. De kommer båda dagligen hit för att äta lunch.
– Vi som är här befinner oss på skuggsidan i livet just nu. Så kan det bli. Jag är sjukpensionär efter en olycka, säger Johan Holm.
– Jo, så är det. Jag går på socbidrag för närvarande, säger Kim Axner.
Två alternativ bjöds det på, vegetarisk pizza och capricciosa. Här Kim Axner (som tittar in i kameran).Bild: Katarina Melvinger
”Jättegott! Verkligen”, kommenterar Sanne Persson som kommer till Malvan varje dag för att äta lunch.Bild: Katarina Melvinger
Gå till toppen