Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Döms för innehav av dödligt vapen – slipper fängelse

En 21-årig man åtalades för grovt vapenbrott efter att ha stoppats med ett livsfarligt vapen. Nu döms han till skyddstillsyn.

Tårgaspistolen hade byggts om till ett livsfarligt vapen. (Bild ur förundersökningen).Bild: Polisen
Det var i juli i fjol som polis stoppade en personbil på Ringvägen i Landskrona. I bilen, som hade körförbud, satt en 21-årig man från Svalövs kommun och en jämgammal passagerare.
21-åringen som körde var alkoholpåverkad. När han visiterades hittades två knivar och när polisen sedan sökte i genom bilen påträffades en laddad pistol, samt ytterligare en kniv.
Mannens förklaring var att han hade hittat pistolen och ammunitionen utomhus, på olika platser. Och eftersom han är vapenintresserad hade han tagit med sig vapnet.
Polisens tekniker undersökte och provsköt pistolen – en modifierad tårgaspistol som fungerade utan anmärkning vid provskjutningen. Sakkunnig polis bedömde att det handlade om ett livsfarligt vapen.
Mannen erkände och åtalades för grovt vapenbrott, samt brott mot knivlagen och rattfylleri.
Under rättegången berättade han att han hade mått psykiskt dåligt och hade tänkt ta livet av sig, efter att han släppt av sin passagerare.
Men ledamöterna i Lunds tingsrätt menade att det var en efterhandskonstruktion eftersom han inte hade nämnt det i tidigare förhör.
21-åringen döms för grovt vapenbrott, motsvarande två års fängelse om fängelse valts som påföljd. I stället döms han till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan.
Enligt frivårdens personutredning har han missbrukat olika droger sedan han var elva år och aldrig genomgått någon behandling. Därför ges han en möjlighet att komma ur sitt missbruk genom att lämna regelbundna drogtester under närmare två års övervakningstid.
Gå till toppen