Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Medvind för Vänsterpartiet i Sifomätning

De politiska vindarna blåser i Vänsterpartiets riktning, visar den senaste Sifomätningen.
– Partiet har medvind, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén till SvD.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt. Arkivbild.Bild: Jonas Ekströmer/TT
Vänsterpartiet får stöd av 11,4 procent av väljarna i en färsk opinionsundersökning från Sifo, rapporterar SvD och GP.
Siffran är den högsta som partiet noterat i en Sifomätning sedan 2001, men uppgången från 10,2 procent i mätningen i januari är inte statistiskt säkerställd.
– Partiet har medvind. Men det skapar också ett tufft utgångsläge för den som efterträder Jonas Sjöstedt. Vänsterpartiet riskerar en hel del i opinionen med att byta partiledare i det här läget, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén till SvD.
Socialdemokraterna är största parti med knapp marginal, med 23,5 procent av väljarstödet jämfört med Sverigedemokraternas 23,3 procent.
Varken Socialdemokraterna och Moderaterna, som är tredje störst, har rört sig upp eller ned i opinionen sedan mätningen i januari.
Både Miljöpartiet och Liberalerna ligger strax över riksdagsspärren, med 4,2 procent respektive 4,4 procent. Det går däremot bättre för riksdagens övriga mindre partier, Centerpartiet och Kristdemokraterna som får 8,1 procent respektive 6,1 procent.
Samtliga partiers uppgångar eller nedgångar jämfört med mätningen i januari ligger inom den statistiska felmarginalen och är därmed inte statistiskt säkerställda.
Fakta

Opinionsläget enligt Sifo

8328 slumpvis utvalda personer över 18 år fick frågan: "Vilket parti skulle du rösta på i riksdagsvalet om det var val i dag?" under tidsperioden den 3–13 februari.

Så här fördelar sig väljarsympatierna i Sifos senaste mätning, angett i procent, med ökning från föregående mätning, räknat i procentenheter, inom parentes:

Socialdemokraterna: 23,5 (23,5)

Vänsterpartiet: 11,4 (10,2)

Miljöpartiet 4,2 (4,5)

Moderaterna: 17,5 (17,5)

Centerpartiet: 8,1 (8,5)

Liberalerna: 4,4 (3,9)

Kristdemokraterna: 6,1 (6,6)

Sverigedemokraterna: 23,3 (23,8)

Omkring 1000 av intervjuerna gjordes med telefon, resten genom en webbpanel. Telefonintervjuerna gavs ett större värde än webbintervjuerna.

Källa: SvD/GP

Gå till toppen