Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nya styret vill ha ett kommunalråd till

Ett kommunalråd på halvtid – den förstärkningen vill styrande SD och M göra i Bjuv. Oppositionen är kritisk till att lägga pengar på en sådan utökning.

Enligt motiveringen som lagts fram för kommunstyrelsens arbetsutskott är avsikten bland annat att ”avlasta kommunstyrelsens ordförande arbetsuppgifter och uppdrag” och att ”skapa goda förutsättningar till insyn i och möjligheter att påverka beredningsprocessen” för SD och M som ingår i det valtekniska samarbetet.
Få kommuner i jämförbar storlek har mer än ett kommunalråd på heltid, samt oppositionsråd. Varför behövs utökningen i Bjuv?
– Vi har ett samarbete och så här får Moderaterna en insyn. När man förhandlar är det den snabbaste vägen. Det var en del av vår överenskommelse, säger kommunstyrelsens ordförande Mikael Henrysson (SD).
Påtänkt för uppdraget är Jörgen Johnsson (M) som också ska vara ordförande i kommunstyrelsens utskott för arbete och tillväxt.
Upplägget bygger på att 15 procent av det föreslagna kommunalrådet på halvtid tas från arvodet till ordföranden i kommunstyrelsens utskott för arbete och tillväxt. Övriga 35 procent vill majoriteten ta från kommunstyrelsens anslag till förfogande.
De tre politikerna från oppositionen reserverade sig mot beslutet i ksau. Anders Månsson (S), Christer Landin (S) och Nils Nilsson (C) reagerar på att förslaget läggs utan en parlamentarisk beredning.
– Det normala är ju att man har en diskussion över partigränserna, säger kommunstyrelsens andre vice ordförande Anders Månsson (S).
– Det handlar om att man ökar kostnaderna. Det ändrar också styrkeförhållandena.
Oppositionen vänder sig mot att utökningen kommer att kosta runt 500 000 kronor om året, pengar som Mikael Henrysson betonar inte ska tilläggsbudgeteras, utan tas från kommunstyrelsens medel till förfogande.
Gå till toppen