Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

SD-artikel tillbaka i nazistutställning

Norrköpings stadsmuseum synar stadens nazistiska historia. Här ett foto av en flygtävling 1937 på Kungsängens flygplats utanför Norrköping.Bild: NORRKÖPINGS KOMMUN/TT
Efter påtryckningar från SD-politiker plockade stadsmuseet i Norrköping ner en artikel från utställningen ”Motstånd och medlöperi”.
Nu sätts pressklippet upp igen, meddelar museet.
”Det som har varit avgörande är att Norrköping är en stad som värnar yttrandefriheten och därför sätter vi nu upp artikeln igen, säger tillförordnade museichefen Maria Modig i ett pressmeddelande.
Utställningen handlar om nazismen och dess motståndare i Norrköping genom historien.
Artikeln från Folkbladet 2018 har rubriken ”SD-politiker utreds för inlägg på nazistsajt”. Texten illustreras med en bild på SD:s lokala partistyrelse, vilket fick Sverigedemokraterna att anmäla museet för förtal.
Polisen gick inte vidare med anmälan, men museet valde ändå att ta bort artikeln. Det beslutet kritiserades från flera håll.
Sedan invigningen i januari har utställningen utsatts för hot och trakasserier, enligt museet. Förra lördagen tvingades man hålla stängt då det inte fanns någon tillgänglig vakt.
Gå till toppen