Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Allt farligare höjder för Duplantis

Armand Duplantis gled över ribban på 6,18 med marginal under lördagens tävlingar i Glasgow.Bild: Ian Rutherford
Sex meter och arton centimeter lyder Armand Duplantis nya världsrekord i stavhopp. Men när ribban läggs högre upp ökar riskerna, vilket bland annat en av Armand Duplantis största rivaler tagit upp.
– Innan han gjorde sitt hopp sade jag åt honom att tänka på säkerheten. Han tar stora risker för att visa upp vår idrott, man ska inte underskatta hur farligt det är, säger den regerande världsmästaren, amerikanen Sam Kendricks, till SVT.
Friidrottslandslagets läkare Sverker Nilsson håller med om att skaderisken ökar när höjderna blir högre.
– Ju fortare du springer, och ju styvare staven är, så ökar katapulteffekten i luften vilket blir en stor påfrestning på kroppen. Men det är just det han tränar för. Under det senaste året har han blivit mycket starkare och skaffat sig mer muskler, det hade inte gått att hoppa med de här stavarna för två år sedan, säger han till TT.
Gå till toppen