Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Från Rydströmska till Eric Ruuth: ”Hela spannet huserar här”

Han skolades av fritidsledarna på Rydströmska i Höganäs. Därifrån tog Jacob Alsed med sig sin strävan att ta unga på allvar.

Jacob Alsed med elgitarren i högsta hugg. I 20 år har han arbetat på Eric Ruuth kulturhus.Bild: Sven-Erik Svensson
Som i lustiga huset går trapporna upp och sedan ned till personalrummet på Eric Ruuth. Genom väggarna ljuder ett piano. Under eftermiddagen droppar de in, kulturskolans elever och fritidsgårdens unga besökare.
Jacob Alsed hälsar med förnamn. Han har arbetat i huset till och från i 20 år, ända sedan fritidsgården på Rydströmska och den kommunala musikskolan blev ett par och flyttade in.
– Jag blev besatt av musik redan i grundskolan. Vi bildade band och hängde på Rydströmska. Där fanns Peter Nilsson som är min kollega i dag. Han har ett unikt sätt att ta ungdomars uttryck på allvar. Det har präglat mig mycket.
Vid sidan om musiken var han intresserad litteratur och konst.
– Och när Twin Peaks kom snöade jag och brorsan in helt på film, foto och filmmusik.
Efter gymnasiet i Helsingborg läste Jacob sociologi, religion, litteratur och filmvetenskap. Det var när han läste upp sina betyg på komvux som han hoppade in som vikarie på nystartade Eric Ruuth.
– Det var kanske inte alltid som musikskolans lärare och fritidsledare drog jämt i början, men nu är samarbetet självklart.
Jacob växte upp i Rekekroken, i en brokig, stor skara syskon. Han tycker om att sitta ensam i sin studio för att komponera och spela, men undervisar gör han helst i grupp.
– När ungdomar spelar i band lär de sig att både göra sin röst hörd och kompromissa. Att skapa musik tillsammans, det är viktigt att få uppleva. Jag är inte den som passar för att undervisa en ensam elev i gitarr, men jag älskar att arbeta med grupper.
Jacob Alsed samordnar kulturhusets olika projekt.Bild: Tove Scherman
Det finns ett stort musikintresse bland ungdomar i Höganäs. Men de bildar inte band lika ofta som när Jacob var i tonåren.
– Det har blivit mer individualistiskt, på gott och ont kanske, men jag tror att något kan gå förlorat, så jag vill gärna inspirera dem att spela ihop.
På Eric Ruuth är Jacob samordnare i både stora och små projekt. Vartannat år samlas lärare och elever kring en stor föreställning. Judarnas flykt över Sundet och de sista dansbanorna i Kullabygden har tagit plats på scenen i form av teater, dans och musik.
Till nästa år planeras ännu en produktion. Planeringsarbetet med det som ska kretsa kring gruvorna och Höganäsbolaget har precis börjat.
– Höganäs har en spännande historia. Den lokala förankringen lockar en bred och stor publik. Det blir på riktigt för ungdomarna.
Jacob berättar med entusiasm om kompositionsgruppen han startat tillsammans med några av kulturskolans lärare. Elever i högstadieåldern och uppåt får lära sig komponera. Deras stycken framförs i samband med föreställningarna, det handlar om både klassisk musik för orkester samt rock och pop.
– När vi startade var det nog en del som trodde att det skulle bli för svårt. Men eleverna är fantastiskt duktiga. Det är en härlig känsla för dem att höra musiken framföras, säger Jacob.
När han ett tag flyttade runt mellan Lund, Malmö, Halmstad och Göteborg trodde han inte att han skulle flytta tillbaka till Höganäs. Planen var att doktorera i filmvetenskap, i stället blev det ett längre vikariat och så småningom fast tjänst på Eric Ruuth.
– Det blev klart för mig att jag ville arbeta med musik och människor. Och Höganäs hade förändrats. Det fanns en kreativitet jag inte upplevt tidigare.
Numera hyser han en särskilt kärlek till huset där han arbetar.
– Ibland har vi minibio här för sexåringar, när de äldre i manskören repeterar på ovanvåningen, och däremellan hänger alla ungdomar, hela spannet huserar här, säger Jacob Alsed.

Jacob Alsed

Ålder: 45 år.
Familj: Stor
Bor: I Höganäs
Gör: Gitarrist och fritidsledare på Eric Ruuth kulturhus
Bästa minne från åren på Eric Ruuth: Alla våra stora projekt är magiska och väldigt roliga att jobba med. Men det finns så mycket mer. Varje vecka skapas fina minnen med elever och kollegor.
Gå till toppen