Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tornlyckeskolan satsar på återbruk – ratade grejer får en särskild hörna

Att ärva kläder, leksaker eller böcker ska bli en naturlig del av barnens vardag. På Tornlyckeskolan har eleverna skapat en särskild hörna för saker de inte längre behöver.

Jasmine Wahström, Lova Sjöde, August Lund och Baraa Alkhafagi hoppas att många av Tornlyckeskolans elever ska städa sina rum och lämna in sakerna på biblioteket.Bild: Tove Scherman
Det var efter jul som den lilla butiken i skolans bibliotek började skylta i sitt fönster. Sakerna där söker nya ägare men kostar ingenting. Det är böcker, pyssel, en spargris, ett bananfodral och lite annat smått och gott.
– Den som har saker som inte används kan lämna in dem här, i stället för att slänga, säger Baraa Alkhafagi.
Han går i tredje klass och har spanat i en ask med pärlor som han skulle vilja ge i present till sin syster.
– Då skulle hon bli glad, säger han.
Annika Falck, Tornlyckeskolans rektor fick idén till återbrukshörnan när barn på skolan inte hade tillräckligt med idrottskläder. Och när dottern rensade i sitt rum.Bild: Maria Berkmo
På Tornlyckeskolan vill rektor Annika Falck göra återbruk till något självklart för eleverna. Och det var när hon blev varse att det fanns barn som inte hade tillräckligt med idrottskläder som hon började fundera på olika lösningar. I skolan går barn som har det gott ställt men också elever från ekonomiskt utsatta familjer.
– Här går ett tvärsnitt av befolkningen. Barn som alltid kan få nya fotbollsskor men också de som inte har några. Jag vill att det ska vara naturligt och självklart att dela med sig, säger hon.
När Annikas dotter sedan skulle städa och rensa i sitt rum kring jul blev det saker över. Då fick hon fler idéer. Efter jullovet öppnade den lilla hörnan med prylar i biblioteket.
– Behöver vi förmedla idrottskläder gör vi det genom lärarna. Det ska inte kännas konstigt att ärva. Med den här hörnan vill jag skapa en kultur hos eleverna där det är något normalt, säger Annika Falck.
Elever som städat sina rum kan lämna in saker de inte längre leker med. Den som sedan är intresserad får skriva upp sig på en lista.
– Jag vill gärna ha spargrisen, den är fin, säger Lova Sjöde.
Att ge bort sina saker i stället för att slänga är en bra sak, tycker hon och hennes klasskamrater.
– Jag har ganska många saker jag inte använder. Flera fina pussel till exempel som jag inte kommer att lägga igen. Men det kanske någon annan skulle tycka vara roligt, säger August Lund.
"Jag har städat mitt rum. Är det något ni vill ha?", står det på skylten vid biblioteket. Tanken är att idén ska utvecklas och rymma resultatet även av städade och rensade garderober.
Är det mer välstädat i era rum numera?
– Jag städar inte så jätteofta. Men jag kanske blir bättre på det nu, säger Lova Sjöde.
Gå till toppen