Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Viruset kan ge materialbrist inom vården

Många medicintekniska produkter tillverkas i Kina.Bild: Isabell Höjman/TT
Det nya coronaviruset kan på sikt leda till materialbrist inom den svenska vården, rapporterar Ekot. Anledningen är att många medicintekniska produkter tillverkas i Kina.
– Än så länge har vi inte fått några indikationer från vården på att man har brist på produkterna, men det är klart att om det blir långvarigt kan det få stora konsekvenser, säger Anna Lefevre Skjöldebrand, vd på branschorganisationen Swedish medtech, till Ekot.
Swedish medtech organiserar runt 180 medicintekniska företag, och har fått in frågor från medlemmar vars kinesiska leverantörer inte kan leverera vissa typer av produkter på grund av myndighetsbeslut. Enligt Anna Lefevre Skjöldebrand finns det en sårbarhet i att mycket av produktionen har hamnat i länder med låga kostnader, något spridningen av det nya coronaviruset gör extra tydligt.
– Här tror jag att vi behöver ha en dialog för att se hur vi långsiktigt ska skapa en bra försörjning av medicintekniska produkter till svensk och europeisk vård och omsorg, säger hon.
Gå till toppen