Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Miljardkonflikten med Kina på väg att lösas

Konflikten med Kina är på väg att lösas. Men den blir dyrbar för NBA. Enligt den nordamerikanska basketligans kommissionär Adam Silver kan det handla om uppemot 4 miljarder kronor. – Men troligen mindre än det, säger han enligt New York Times.

Konflikten med Kina kan kosta NBA uppemot 4 miljarder kronor. På bilden Houstons James Harden och Bostons Brad Wanaker i kamp om bollen. Arkivbild.Bild: David J Phillip/AP/TT
Kinas regering stängde ute NBA efter att Houstons general manager Daryl Morey i oktober twittrat att han stödde demokratidemonstranterna i Hongkong. Inga matcher från världens bästa basketliga fick sändas i kinesisk tv, kinesiska företag drog sig ur samarbetsavtal med NBA och försäljningen av NBA-produkter störtdök.
Exakt hur mycket konflikten kommer att kosta NBA vet man inte förrän efter slutspelet i vår, men Silver säger att det säkert rör sig om flera hundra miljoner dollar, uppemot 400 miljoner – motsvarande knappt 4 miljarder kronor.
Trots det ekonomiska bakslaget säger Silver att ligans ekonomi är sund. Enligt New York Times har ligan inkomster på motsvarande drygt 90 miljarder kronor årligen.
Och snart kanske konflikten med Kina är löst. NBA-kommissionären tror att Kinas statliga tv-bolag kommer att börja sända NBA-matcher ”vid någon tidpunkt i framtiden”. Strömningstjänsten Tencent har redan börjat visa i snitt tre matcher per kväll.
NBA har också börjat värma upp relationerna genom att ge finansiellt stöd till Kina för att bekämpa coronaviruset. Fler försäsongsmatcher i Kina diskuteras och USA:s OS-landslag kan komma att spela en träningsmatch i Kina inför Tokyo-OS i sommar.
– Vi tror inte på någon permanent skada för våra affärer i Kina, säger Silver.
– Men vi pressar dem inte. Vi kan inte påverka besluten och jag är inte ens säker på var besluten tas.
Gå till toppen