Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sofia Nerbrand: Stefan Löfven har tappat greppet.

Mörka skuggor runt statsminister Stefan Löfven (S).Bild: Claudio Bresciani/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Socialdemokraternas ledning har en genuint svår uppgift att lösa, givet hur landet ligger. S har tappat väljare under många år. Systerpartier runtom i Europa gör också katastrofval. Drygt hälften av LO-medlemmarna har lämnat arbetarepartiet – många för Sverigedemokraterna som vill avsätta den rödgröna regeringen. LO kräver samtidigt en fördelningspolitik som partiet inte kan leverera i dagsläget.
För att kunna sitta kvar i Rosenbad förhandlade Stefan Löfven (S) fram januariavtalet med en rad liberala reformer som inte gillas i rörelsen. Det yngre gardet, och S-märkta intellektuella, har dessutom girat rejält vänsterut och presenterar mer socialistiska förslag än på länge. Vänsterpartiet är på krigsstigen.
Statsminister Stefan Löfven verkar ha tappat sugen. Allt går honom emot, vilket märks när han träffar pressen: irritation, konstiga ordval och skuldbeläggande av andra. Till exempel skulle alliansens skattesänkningar för 14 år sedan vara skälet till att 14-åringar idag rånar varandra, enligt Löfven.
Vad står ens S för idag? Vem representerar de? Inte ens partiordföranden utstrålar framtidstro eller stakar ut linjen. Det är inte ett problem bara för S, det går ut över Sverige när regeringspartiet står handfallet.
Gå till toppen