Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stort frågetryck på skånska infektionsavdelningar

I Skåne har hittills cirka tjugo personer fått ta prover för misstänkta symptom på det nya coronaviruset. Till vårdcentraler, telefonlinjen 1177 och regionens fyra infektionsmottagningar har oroliga frågor strömmat in.

– Flera undrar om de måste skydda sig på något sätt, eftersom de nyligen varit i Kina. Vårt svar är att det inte behövs om de inte har några sjukdomssymptom. Men om man däremot har hosta eller feber inom två veckor efter en resa till Kina ska man kontakta 1177 och undvika att smitta andra.
Det säger Simon Werner, läkare på Sus infektionsklinik i Malmö.
Han har just nu hand om den telefon dit frågor om coronaviruset kopplas fram, inte direkt från allmänheten utan från sjukvården och 1177. Efter ett par hektiska veckor är hans intryck ändå att oron har minskat något.
Samma bild har Per Hagstam, biträdande smittskyddsläkare i Skåne.
– Det jag hör från 1177 är att det är lite lugnare nu, säger han.
I entrén till akuten i Lund sitter lappar med information på svenska, engelska och kinesiska om att den som har influensasymptom och varit i Hubei-provinsen inte ska komma in.Bild: Ingemar D Kristiansen
Utanför akutmottagningarna på de skånska sjukhusen sitter nu lappar med uppmaningen att inte komma in, om man har feber och nyligen varit i Hubei-provinsen i Kina.
I hela landet är det ungefär 140 personer som provtagits för misstänkt coronasmitta. Bara en person, i Jönköpings län, har hittills visat sig vara smittad.
– I Skåne är det fram till idag, torsdag, cirka tjugo personer som provtagits, säger Per Hagstam.
Enligt en artikel i Göteborgs-Posten skiljer sig de svenska sjukvårdsregionerna åt i hur man publicerar uppgifter om antalet misstänkta fall av coronasmitta. Två av de första misstänkta och sedan avfärdade fallen upptäcktes i Skåne redan 26 januari, vilket Region Skåne gick ut med offentligt. Liksom ett fall i Svalöv under torsdagen.
Andra regioner har inte rapporterat om provtagningar.
Är Region Skånes linje att berätta om misstänkt smitta?
– Vi har ingen uttalad policy, men vi kommer ju inte att kungöra så fort en person provtas eftersom detta kommer att bli rutin, en normalåtgärd. ”Misstänkt fall” låter mer dramatiskt än det är. I de allra flesta fall har det varit mycket låg misstankegrad, säger Per Hagstam.
Det är också långt ifrån säkert att det blir fråga om sjukhusvård, om en person verkligen befinns vara smittad.
– Det beror på personens sociala situation, och naturligtvis behovet av sjukvård. De flesta som dykt upp i olika länder har ju bara haft lätta symptom.
Alla prover för att fastställa om en person bär smitta skickas nu till Folkhälsoinstitutet i Stockholm. I Skåne, och i andra delar av landet, är man på gång med att köpa in labbutrustning för att kunna göra analyserna lokalt.
– Det kommer ju under lång tid framöver att vara aktuellt att provta personer för detta virus, det kommer också att bli en normalitet, säger Per Hagstam.
Gå till toppen