Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Väljarstödet rasar för M – Danielsson lovar lyssna mer på folket

Moderaterna straffas hårt för Öresundskraftsaffären. Partiet får 19,2 procent i en lokal opinionsundersökning. En historisk bottennotering.
Peter Danielssons lärdom: att lyssna mer på helsingborgarna i viktiga frågor.

HD:s valdebatt 2018. Ett par veckor senare får Moderaterna 27,0 procent i kommunvalet. Nu har M tappat nästan var tredje väljare, enligt en färsk opinionsundersökning.Bild: Sven-Erik Svensson
Opinionsinstitutet Sentio gjorde en väljarundersökning i Helsingborg strax efter folkomröstningen om Öresundskraft i januari.
Resultatet är nedslående för stadens ledande parti.
Moderaterna skulle bara få 19,2 procent av rösterna om det var val till fullmäktige idag. Partiet har aldrig gjort ett så dåligt val sedan Helsingborg blev en storkommun på 1970-talet. I senaste kommunvalet, 2018, fick Moderaterna 27,0 procent.
Ett hårt straff för att M drev linjen att sälja Öresundskraft?
– Det är svårt att dra någon annan slutsats, säger Peter Danielsson, Moderaternas och den styrande alliansens ledare i Rådhuset.
Han säger att detta bara är en enskild opinionsundersökning och att det är valdagen som gäller.
– Men det är klart att en del av den ilska som frågan om Öresundskraft väckte har säkert yttrat sig i den här undersökningen.
Hur bedömer du risken att detta hänger i och att ni tappar stort även i valet 2022?
– Vi moderater har ett jobb att göra. Vår ambition är att fortsätta driva staden på ett bra sätt och vinna fler helsingborgares förtroende.
– Det är långt till nästa val. Och det är många saker som kräver fokus nu. Vi har väldigt många viktiga frågor som vi har all anledning att ägna full kraft åt. Förbättra integrationen, få fler i arbete, öka tryggheten, bibehålla god kvalitet i skola, vård och omsorg när stadens ekonomi blir allt mer pressad.
Samtidigt får tre av alliansens partier (M, L och KD) dras med stjärnsmällen från folkomröstningen då 96,4 procent av helsingborgarna sa nej till att sälja Öresundskraft.
Peter Danielsson känner ändå att han har förtroende att fortsätta leda Helsingborg.
– Ja, det känner jag. Vi gjorde det jag förväntar mig av en politisk ledning: vi lyssnade på tjänstemännen och bolagets ledning och la utifrån det underlaget fram ett förslag som vi tyckte var det bästa för staden, Öresundskraft och välfärden. Sedan fick vi ett resultat i folkomröstningen som var tydligt. Vi kom till vägs ände. Då böjde jag mig för det och har egentligen inga problem med det.
Helsingborgarnas tankar och idéer kring nya Oceanbadet ska få komma upp till ytan.Bild: Sonny Thoresen
Men efter den årslånga striden drar Peter Danielsson en lärdom.
– Vi behöver fler sammanhang där staden kan möta helsingborgarna och samtala och diskutera om större frågor.
Det har skett och sker redan i vissa fall, bland annat om stadens översiktsplan – hur Helsingborg ska byggas i framtiden.
– Men det finns fler frågor där vi behöver ha kontakt, dialog och delaktighet med helsingborgarna. Jag har skickat signaler om detta.
Peter Danielsson pekar ut det nya Oceanbadet, det nya Stadsbiblioteket och stadsprojektet H22 som stora och lämpliga frågor att börja med.
– Jag vill inte se att vi kommer långt fram i processerna och sedan blir det stopp, eller att det händer saker som gör att man får djupa sprickbildningar eller misstro. Den här lite hetsiga, delande känslan som fanns kring folkomröstningen vill jag undvika. Den är inte bra för någon.
Hur ska det gå till?
Frågan är i sin linda.
Peter Danielsson har haft ett första möte med statsvetaren Magnus Adenskog på Campus Helsingborg.
– Ska man göra detta bra behöver man ha koll på forskningen kring det. Vad funkar? Vad funkar mindre bra? Hur har man gjort i andra länder och på andra ställen i Sverige?
Just bristen på dialog med invånarna är något han ångrar i Öresundskraftsaffären.
– Det hade varit klokt att ha ett sammanhang där man med ett bredare lager av helsingborgare på djupet diskuterat frågan för att få en ökad förståelse för hur vi resonerade. Det hade blivit en bättre diskussion.
Det moderatledda styret har mött folkligt motstånd även i andra sammanhang. Som förslaget att riva Sundspärlan och bygga nytt i folkparken. Eller bygget på Ångfärjetomen (SeaU).
– Politiker måste våga göra saker även om det finns ett motstånd. Ångfärjetomten är ett sådant exempel. Jag är rätt övertygad om att väldigt många kommer att bli nöjda när allt är på plats. Men Öresundskraft sticker ut. Det var inte en liten folklig opinion, utan ett väldigt tydligt besked i folkomröstningen.
Men alliansen som styr i minoritet har ytterligare ett problem: Hur få politisk majoritet för sina förslag?
Redan tidigare har Peter Danielsson gjort en sak. Det gäller Oceanbadet, Stadsbiblioteket och H22. Dessa stora frågor ska kommunalråden från höger till vänster följa på extra nära håll.
– Det är ett sätt att visa att det är väldigt viktigt för oss att vi har en bred samsyn. Jag bedömer att vi inte behöver ha de politiska fighterna om just de sakerna.
Nu har Peter Danielsson också bjudit in alla partitoppar till ett möte i mars om välfärden. Detta efter ett förslag från Socialdemokraterna.
– Vi ska ha en öppen diskussion om de finansieringsproblem vi står inför. Hur ska vi prioritera? Kan vi komma överens? Jag välkomnar gärna om Socialdemokraterna vill ta det ansvaret. Det blir lite upp till bevis för dem, säger Peter Danielsson.
Fakta

De partierna ökar – de backar

Hur skulle du rösta om det var val till kommunfullmäktige idag? Den frågan ställde opinionsinstitutet Sentio på telefon till 1 200 helsingborgare under perioden 22-30 januari. Resultatet från undersökningen som gjordes för Sverigedemokraternas räkning (partiernas valresultat 2018 inom parentes):

Socialdemokraterna: 30,2 procent (28,4)

Sverigedemokraterna: 23,4 (20,2)

Moderaterna: 19,2 (27,0)

Vänsterpartiet: 6,3 (4,6)

Miljöpartiet: 5,5 (5,1)

Liberalerna: 5,2 (5,1)

Centerpartiet: 5,0 (4,4)

Kristdemokraterna: 3,2 (4,0)

Övriga: 2,0 (1,2)

Noterbart: 27,4 procent svarade ”vet ej” på frågan hur de skulle rösta.

Fakta

Så stort är Moderaternas ras

Moderaterna i Helsingborg fick 19,2 procent i Sentios färska väljarundersökning.

Efter kommunsammanslagningen på 1970-talet har M aldrig gjort ett så dåligt valresultat.

1973 fick M 19,4 procent i valet till kommunfullmäktige. Därefter har partiet alltid fått över 20 procent. Toppåret var 2010 då M fick 33,4 procent. Till och med när M gjorde fiasko i riksdagsvalet 2002 fick partiet 23,1 procent i kommunvalet i Helsingborg.

Läs också SD hade sålt Öresundskraft – tappar inte väljare för det
Läs också Efter brakförlusten: Politikerna har en ny sorts demokrati att förhålla sig till
Gå till toppen