Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Flerspråkigt förskolebibliotek ska öka läsning hemma

Förra veckan fick Vattentornets förskola ett eget minibibliotek. Förhoppningen är att det ska bidra till att öka något som under lång tid minskat i hemmen, nämligen läsning för barn.

Ett antal hyllor i entrén till Vattentornets förskola med barnböcker ska locka barn och deras föräldrar till läsning hemma. I veckan invigdes förskolans minibibliotek.Bild: Per Eeg-Olofsson
Vattentornets förskola på Sankt Olovsgatan har fyra avdelningar med barn i åldern ett till sex år. Förskolan har en särskild satsning på språk och läsning. Som en del av den satsningen invigde förskolan förra veckan något som, eventuellt, är helt nytt i Landskrona: ett förskolebibliotek.
– Vi satsar särskilt på språk och läsning, och därför vill uppmuntra föräldrar till att läsa hemma för sina barn, säger biträdande rektor Linda Henriksson.
– Det är extra viktigt på Vattentornets förskola eftersom vi har många flerspråkiga barn, och det är våra drivna pedagoger som tagit initiativet.
En av dessa drivna pedagoger är förskoleläraren Conny Andersson. Han berättar om hur biblioteket kommer fungera rent praktiskt.
– Böckerna kommer finnas i entrén där alla föräldrar passerar. Det är perfekt för då ser man böckerna direkt när man kommer in.
Utlåningssystemet blir enklast tänkbara:
– Man skriver bokens titel, datum och barnets namn på en lista. När man lämnar tillbaka boken så stryker man på listan.
Lånetiden blir relativt kort, två eller tre dagar.
– Det är vad vi sagt så här i början, för att det ska fungera. Men det är något som vi får prova ut, säger Conny Andersson.
Än så länge är biblioteket relativt blygsamt, grundpaketet som förskolor kan köpa till rabatterat pris har ett 60-tal titlar. Det är böcker hela vägen från pekböcker för de yngsta barnen till bild- och läseböcker för de äldsta. Några titlar är även på andra språk än svenska.
– Den biten kommer vi behöva utveckla mycket, men nu har vi i varje fall börjat, säger Conny Andersson.
Kommer det bli bibliotek på fler förskolor i Landskrona?
– Jag vet inte, men det vore fantastiskt om det blir så. Stadsbiblioteket kanske skulle kunna vara med på en sådan satsning, de är ju experter på litteratur. Men det är så klart en fråga om resurser även för dem.
I det nya minibiblioteket på Vattentornets förskola finns endast böcker, inga digitala media. Och så kommer det sannolikt förbli.
– Det är den klassiska bilderboken och läsningen tillsammans med föräldrarna vi vill lyfta fram säger Conny Andersson.
Gå till toppen