Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hennes semmelkaka tar bakverket till ny nivå

Dotterns glutenintolerans blev Annika Christenssens vändning. Efter att ha bundit buketter släppte hon saxen och greppade brödkaveln. I dag förser hon Klippanborna med bröd och bakverk.

Annikas semmelkaka bakad på nötbotten och mandelmassa, är en idé som även ska passa den gluten- eller laktosintoleranta.Bild: Wilhelm Nilsson
När Annika Christensen födde dottern Hanna, strax efter millennieskiftet, byttes vetemjöl ut mot glutenfritt efter att dottern diagnostiserats med glutenintolerans. I flera års tid har hon stått för all form av bakning i familjen. Bullbak som 2016 skulle bli något maffigare, då Annika och en partner öppnade bageriet "Sweet Harmony" 2016.
Det var ett steg som inte enbart innebar att Annika skulle starta eget, utan också en rockad som gjorde att hon lämnade floristyrket.
– Det var lite pirrigt, men jag kände att det var dags för mig att göra någonting annat. Däremot ville jag fortsätta att arbeta med människor, eftersom det är glada människor som driver mig, säger Annika.
Just glada människor är anledningen till varför Sweet Harmony etablerade sig i Klippan, och inte Åstorp där Annika bor och har vuxit upp.
– Vi tittade runt på lokaler i olika kommuner, men det var i Klippan som vi blev väl mottagna och fann en lokal som kändes bra. Det var en hemtrevlig känsla på en gång, berättar hon.
Sweet Harmony skulle, och gör än i dag även om utbudet har breddats, endast erbjuda bröd och bakverk för olika typer av allergiker. Därför finns det att tillgå bröd på endast glutenfritt mjöl, bakverk utan mjölkprodukter eller som nu i semmeltider, semlor bakade utan gluten och mjölkprotein. För att göra alla kunder nöjda och glada har Annika, som driver caféet på egen hand i dag, tagit fram tre olika typer av semlor. En traditionell semla, en variant där grädden har bytts ut mot vaniljkräm också en semmelkaka. Den senare har bagaren själv hittat på och är bakad med nötbotten och mandelmassa, som toppas med laktosfri grädde.
– Jag tycker bäst om att prova mig fram. På så vis har jag utvecklat en semmelkaka, som jag inte har sett någon annanstans. Jag provar mig fram i allt jag bakar. Jag höftar helt enkelt, och det blir nästan alltid väldigt, väldigt bra, säger Annika.
Även om det finns tre olika alternativ på semlor, menar åstorparen att det är den traditionella som kunderna helst vill ha. Och för Annika är kundernas glädje viktigast.
– Är kunderna glada, så är jag glad. Det märks tydligt bland befolkningen här att de är glada över att vi finns. Många kommer hit flera gånger i veckan och det ser jag som ett bra betyg, säger hon.
Sett till kundernas intresse, har Sweet Harmony fått ändra riktning sedan starten. Det efter att det glutenfria utbudet på marknaden har blivit bättre, vilket innebär att kunderna inte efterfrågar bröd och bakverk på samma vis som för fyra år sedan. Därför har luncherna blivit den stora höjdpunkten.
– På lunchen serverar vi alltifrån grillade paninis till bakpotatis. Vår lunch är väldigt populär, vilket kan ge fler chansen att komma och äta hos oss när vi bygger ut, säger Annika Christenssen.
Under våren är målsättningen att Sweet Harmonys lokalyta ska bli större. I takt med att utrymmet nästintill dubblas, väntar caféet på fler sittande gäster samtidigt som de planerar för att utöka sina temakvällar, som i dag är ett stående inslag i Klippan.
1 Traditionsenlig semla - modern semla: ”Traditionsenlig.”
2 Kaffe med eller utan mjölk: ”Utan, gärna så starkt som möjligt.”
3 Favoritcafé (inte ditt eget): ”Något av hantverkscaféerna i Lund.”
4 Favoritmat: ”Indiskt”
5 Läsa bok eller se film: ”Läser gärna en bra bok.”

Annika Christensen

1 Traditionsenlig semla - modern semla: ”Traditionsenlig.”
2 Kaffe med eller utan mjölk: ”Utan, gärna så starkt som möjligt.”
3 Favoritcafé (inte ditt eget): ”Något av hantverkscaféerna i Lund.”
4 Favoritmat: ”Indiskt”
Gå till toppen