Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Patientuppgifter i 1177 Vårdguiden kan vara på drift

Personuppgifter i 1177 Vårdguiden kan ha röjts i samband med att patienter inte loggats ut på ett korrekt sätt. Region Halland berättar att det tekniska felet är åtgärdat men att de inte vet hur många invånare som kan ha drabbats.

Region Halland berättar att personuppgifter på 1177.se kan ha hamnat i orätta händer under perioden 5-27 januari.Bild: Claudio Bresciani/TT
Under en dryg treveckorsperiod, 5 till 27 januari, kan hallänningars patientuppgifter hamnat i orätta händer.
Region Halland skriver i ett pressmeddelande att en av deras IT-leverantörer, Inera, rapporterat att det uppstått utloggningsfel i 1177 Vårdguiden. Hallänningar som har loggat in i webbläsaren Internet Explorer har inte loggats ut på ett korrekt sätt.
När felet upptäcktes, den 27 januari stängdes tjänsten omgående och felet åtgärdades samma dag.
Invånare som har loggat ut ur e-tjänsterna, stängt webbläsaren och i vissa fall även startat om datorn har blivit automatiskt inloggade när de återigen gått in på 1177.se.
Det innebär att invånaren har varit fortsatt inloggad, med risk för att någon efteråt har tagit del av dennes personuppgifter. Enligt Inera ska orsaken varit en förändring i konfigurationsinställningar gällande utloggningssessioner i 1177.
Hur många som har drabbats och antalet personuppgifter som har röjts är oklart. Hur många invånare som delat dator och loggat in direkt efter varandra är inte möjligt att veta.
– Säkerheten på våra digitala tjänster är ett högt prioriterat område inom Region Halland. Vi ser mycket allvarligt på incidenten och följer upp det inträffade med leverantören Inera, säger Anders Nilsson, säkerhetschef på Region Halland.
Enligt företaget Ineras hemsida finns det sju kända rapporterade fall. Händelsen kommer att utredas ytterligare och har även rapporterats till Datainspektionen.
Gå till toppen