Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Barnen i Åstorp gör konst av gamla majblommor

Förr slängdes alla de majblommor som inte blev sålda. Men Majblomman i Åstorp bestämde sig för att samla ihop de som blir över — och bjöd in barn för att skapa konst tillsammans med konstnären Catarina Hultman.

Charlie Emanuelsson har tillsammans med konstnären Catarina Hultman gjort en tavla av både gamla majblommor och tapeter.Bild: Niklas Gustavsson
– Lila och röd är mina favoritfärger, det har jag på min BMX-hjälm, säger Charlie Emanuelsson medan han klistrar fast en majblomma i just de färgerna på sin tavla.
Charlie Emanuelsson och tolv av hans klasskompisar från Tingdalsskolan skapade under onsdagen konst på Kulturhuset Björnen. Det är en sportlovsaktivitet för barnen i kommunen på initiativ av Majblomman i Åstorp tillsammans med konstnären Catarina Hultman.
”Förra året så sålde eleverna i Åstorp, Hyllinge och Nyvång majblommor för 200 000 kronor.”
– Förr slängdes de majblommor som inte såldes, nu återvinner vi istället, berättar Els-Mari Schildt som är ordförande i Majblomman och visar upp alla backarna de har med majblommor i alla regnbågens färger.
Under onsdagen och torsdagen är även allmänheten välkomna till Konsthallen Björnen för att skapa konst och handla majblommor från tidigare år.
Sean Buch och Elias El-Rameid är färdiga med sin första tavla. Tavlorna är tänka att sättas upp i klassrummen på de skolor som finns i kommunen.Bild: Niklas Gustavsson
Majblomman är en ideell barnrättsorganisation, vars syfte är att arbeta för att motverka barnfattigdomen i Sverige. Försäljningen i Åstorp kommun är den bästa i Skåne. Förra året så sålde eleverna i Åstorp, Hyllinge och Nyvång majblommor för 200 000 kronor.
Det är inte alla barn som lyckas sälja alla sina majblommor under de två veckor som försäljningen pågår. De som blir över återvinns numera i Åstorp och blir en del av ett konstprojekt där barnen får skapa.Bild: Niklas Gustavsson
Sedan år 1907 har Majblomman delat ut bidrag till de familjer som har det ekonomiskt tufft. Det kan vara allt ifrån sommarkort för att kunna åka buss, till vinterkläder, julklappar eller glasögon.
Catarina Hultman är keramiker och har ett konstgalleri i utkanten av Åstorp. Hon har under en stor del av sitt arbetsliv jobbat med att skapa konst ihop med barn och unga.
– När jag fick frågan om att vara med i det här projektet så kändes det självklart, det är roligt att arbeta med barn och det är något jag brinner för, säger Catarina Hultman medan hon assisterar några av barnen med den varma limpistolen.
Vid ett av borden satt Carla Birgersson, Diana Emanuelsson, Dana Bogdan, Klara Månsson och Elin Karlsson och klippte och klistrade.Bild: Niklas Gustavsson
Bland alla backarna med tidigare års majblommor så finns det även en grön ask. Där i finns de första majblommorna någonsin. Den första från år 1907, då organisationen startade.
– Det är vi nitiska människor som har sett till att dessa sparats, men de här pysslar vi inte med, säger ordförande för Majblomman i Åstorp Els-Mari Schildt
I Åstorp har man hittat en samling av de allra äldsta majblommorna. Under åren har de varierat mycket mellan material, form och färg.Bild: Niklas Gustavsson
Fakta

Det gör Majblomman

Organisationen är en ideell barnrättsorganisation som arbetar för att motverka barnfattigdomen i Sverige.

De delar ut ekonomiskt stöd till barn i familjer där pengarna inte räcker till för att barnet ska kunna vara med i gemenskapen.

För att söka ekonomiskt bidrag så krävs ett intyg som kan berätta om barnets situation och behov av ekonomiskt stöd. Det kan vara en skolsköterska, skolkurator, socialsekreterare, föreningsledare, idrottsledare, kontaktperson i trossamfund eller en liknande person.

År 2018 så delades totalt 41 859 000 kronor ut i ekonomiskt stöd av Majblomman.*

* Siffror från Majblommans årsredogörelse 2018

Gå till toppen