Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sofia Nerbrand: Bra att EU kramar AI.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen bekantar sig med ”Sara” på AI Xperience Center vid Vrijeuniversitetet i Bryssel.Bild: Stephanie Lecocq
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Det finns all anledning att hurra för ny teknologi. På samma vis som tvättmaskinen kom att revolutionera vardagen kommer artificiell intelligens att förenkla livet i framtiden. En mängd arbetsuppgifter kan utföras av smarta maskiner, och frigöra tid och resurser till det som är mer lustfyllt, meningsfullt och lönsamt. Tänk att slippa kvittohantering och istället kunna ägna sig åt kreativa och sociala saker. Vidare förbättrar mer träffsäker bilddiagnostik människors hälsa och effektivare logistik minskar klimatpåverkan. Och så vidare. Tidigare drömscenarier blir verklighet.
Allt som kan påskynda teknikutvecklingen är välkommet. EU-kommissionen presenterade på onsdagen en strategi för hur Europa ska bli ett mer gynnsamt ekosystem för nyskapande företag på AI-området.
Tanken är att utnyttja Europas komparativa fördelar. Här finns nämligen en teknologisk guldreserv: data. Information om alltifrån energikonsumtion till väder kan användas i en lång rad produkter och tjänster. Även anonymiserade uppgifter om människors beteende, till exempel hur vi förflyttar oss, kan komma till stor nytta. Men idag används inte 85 procent av datan. Det vill EU ändra på.
Genom mer pengar förstås, vilket kommissionen ska argumentera för i budgetförhandlingarna på EU-toppmötet som inleds på torsdagen. Målet är få ihop 200 miljarder kronor per år för investeringar i AI. Men EU ämnar även skapa fördelaktiga regelsystem och en inre marknad för data.
Men finns det då inga risker med AI? Absolut. EU varnar särskilt för att ansiktsigenkänning kan missbrukas och överväger därför regleringar. ”Vad jag såg i Hongkong är i sanning skrämmande”, sade den ansvariga kommissionären Margrethe Vestager i samband med ett besök där nyligen.
Hennes ord är en påminnelse om varför det är så viktigt att teknik inte bara kommer från diktaturen Kina. Europas demokrati, öppenhet och respekt för personlig integritet är hårdvaluta på AI-marknaden.
Gå till toppen