Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

IMF: Coronavirus kan slå mot återhämtning

Kinas ekonomiska tillväxt har redan påverkats kraftigt av det nya coronaviruset och om det sprider sig till andra länder hotas den redan bräckliga återhämtningen 2020, varnar Internationella valutafonden (IMF).

IMF, med chefen Kristalina Georgieva, varnar för ekonomiska bakslag till följd av det nya coronaviruset. ArkivbildBild: Jose Luis Magana AP/TT
I en rapport inför ett G20-möte med finansministrar och centralbankschefer från världens största ekonomier pekar IMF även ut nya tecken på spänningar mellan Kina och USA och klimatrelaterade risker som faktorer som kan slå mot den globala tillväxten.
IMF varnar även för risker som cyberattacker och att det spända geopolitiska läget i Mellanöstern ska spåra ur.
Ökad protektionism och politiska oroligheter orsakade av ihållande problem med ekonomisk ojämlikhet utgör också risker enligt IMF.
IMF räknar fortfarande med en tillväxt på 3,3 procent i år, i linje med en prognos presenterad inför Världsekonomiskt forums årsmöte i Davos i januari. I fjol låg tillväxten globalt på 2,9 procent.
Riskerna ligger dock på nedåtsidan, det vill säga risken för bakslag bedöms vara större än sannolikheten för positiva överraskningar.
IMF beskriver det nya coronaviruset som en ”mänsklig tragedi” som slagit ut kinesisk produktion och begränsat resande och transporter i påverkade regioner.
Fondens ekonomer ser spridningseffekter till andra länder som troliga. Bland annat väntas det slå mot turism, komplexa leverantörssystem och priserna på råvaror.
Huvudscenariot för IMF är att virusspridningen begränsas och att ekonomin därefter får en skjuts uppåt senare i år.
Gå till toppen