Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Måttligt regnande i natt ger hopp om tågtrafiken norr om Bjuv

Flera tåg fick under torsdagen ställas in mellan Kristianstad och Helsingborg på grund av översvämningar nära spåret norr om Bjuv. I natt kom det dock mindre regn än förväntat och nu beräknas trafiken återupptas klockan 10.

Felet uppstod vid åttatiden under torsdagsmorgonen vid Vege å mellan Åstorp och Gunnarstorp.
– Spårfelet har lett till att vi haft förseningar under förmiddagen. Under eftermiddagen tvingades vi också ställa in avgångar, säger Mattias Hennius, presschef vid Skånetrafiken.
Platsen där felet har uppstått är en enkelspårssträcka där tågen nu får köra med reducerad hastighet. Det har skapat förseningar och tvingar Skånetrafiken att glesa ut sina avgångar.
Trafiken fick under den tidiga torsdagskvällen, mellan 16.00 och 18.30, ställas in helt för alla persontåg förbi Bjuv.
– Det har blivit en köbildning för godstågen så vi stoppar passagerartågen tillfälligt för att kunna få undan kön, berättade Mattias Hennius.
Spårfelet beror på de senaste dagarnas myckna regnande.
– Det är så mättat i marken där vid Vege å. Spåret har blivit vågigt i höjdled, berättar Daniel Andersson, arbetsledare på Infranord, bolaget som sköter underhållet på sträckan.
Under torsdagen har samtliga förbipasserande tåg enbart fått köra i 40 kilometer i timmen mellan Bjuv och Åstorp.
– Vi ska ge oss ut där i natt och göra ett omfattande arbete för att försöka justera spåret i höjdled. Förhoppningsvis kan vi höja hastigheten till 70 kilometer i timmen på platsen och ha normal hastighet på resten av sträckan, säger Daniel Andersson.
Förhoppningen är därmed att tågtrafiken ska fungera mer normalt under fredagen med färre inställda avgångar. Det är dock oklart när spårfelet kan vara helt åtgärdat då det beror på vattenståndet i Vege å.
– Vi vill ogärna gräva i närheten av spåret så ibland är det bästa att bara låta vattnet rinna undan. Nu har det regnat mindre än förväntat och det är bra. Just nu avsynas spåret och senare under morgonen kommer nog besked om när trafiken kan gå som vanligt igen, säger Sofia Lindahl, pressinformatör på Trafikverket.
Bussar ersätter inställda tåg mellan Helsingborg och Åstorp. Vissa bussar kör direkt mellan städerna medan andra stannar på de olika delsträckorna.
Stationerna som påverkas av felet är: Kristianstad C, Bjuv, Ramlösa, Hässleholm, Klippan, Kvidinge, Mörarp, Perstorp, Påarp, Tyringe, Vinslöv, Åstorp, Önnestad och Helsingborg C.
Gå till toppen