Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Coronasmittades på lyxfartyg – nu är de döda

Två passagerare från kryssningsfartyget Diamond Princess har avlidit efter att ha drabbats av det nya coronaviruset. En man och en kvinna mellan 80 och 90 år blev de första dödsoffren från lyxfartyget, där över 600 personer har testats positivt för viruset.

En buss med passagerare från Diamond Princess lämnar hamnområdet i Yokohama.Bild: Eugene Hoshiko/AP/TT
De båda japanerna togs av fartyget förra veckan och avled på sjukhus. Mannen hade tidigare haft problem med bronkialastma och behandlats för angina. Kvinnan hade inga tidigare kända medicinska besvär. Den direkta orsaken till hennes död var lunginflammation, enligt hälsodepartementet.
– De skickades till medicinska kliniker när de visade symtom. Jag är säker på att de fick bästa möjliga behandling, säger Japans hälsominister Katsunobu Kato, och framför sina kondoleanser till de anhöriga.
Diamond Princess har hållits isolerad i hamnen i Yokohama i Japan sedan början av februari. Men trots det har antalet smittade stadigt ökat och utgör det största klustret av konstaterade coronafall utanför Kina. Ytterligare 13 fall rapporteras på torsdagen, vilket innebär att det sammanlagda antalet fall i skrivande stund landar på 634.
Samtidigt har friska passagerare börjat lämna fartyget. I onsdags klev 443 personer i land sedan de testats negativt för viruset och inte uppvisat några sjukdomssymtom under 14 dygn i karantän.
Landstigningarna fortsätter. Men allt fler frågar sig om det verkligen är rimligt att tidigare passagerare från fartyget får röra sig fritt i Japans tätbefolkade städer – även om de testats negativt för viruset.
”Är det verkligen säkert att kliva i land?” lyder en rubrik i tabloidtidningen Nikkan Sports. Den citerar en passagerare som säger att han testades den 15 februari och fick gå i land först fyra dagar senare.
– Jag trodde att det fanns risk för att jag skulle smittas under de fyra dagarna. Jag tänkte ”är det här verkligen okej”, säger han.
Fakta

Virusfartyget i siffror

3771 personer befann sig ombord på kryssningsfartyget Diamond Princess när det isolerades i hamnen i Yokohama i Japan den 3 februari. Antalet har sedan krympt dag för dag sedan coronasmittade har förts till sjukhus.

14 dagar – så länge var skeppet i karantän. Passagerarna har varit förpassade till sina hytter med undantag för kortare vistelser ute på däck.

634 personer som har befunnit sig ombord har i skrivande stund testats positivt för det nya coronaviruset.

1045 personer utgör fartygets personal. Vissa har testats positivt för corona och lämnat båten. De andra måste stanna kvar och genomgå ytterligare isolering när alla passagerare har klivit i land.

2 personer har avlidit efter att ha testats positivt för corona.

Källa: AFP

Gå till toppen