Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sektledaren om virusutbrottet: Djävulens verk

Antalet fall av coronavirus har fördubblats i Sydkorea – där smittan sprids snabbt inom en kontroversiell religiös rörelse. Dess ledare varnar för att utbrottet är ett verk av djävulen.

En person som tros ha smittats av coronaviruset tas emot vid ett sjukhus i Daegu, Sydkorea.Bild: Kim Jong-Un/AP/TT
Smittskyddsmyndigheten rapporterar under fredagen 100 nya fall, vilket innebär att totalt över 200 personer nu bekräftats smittade med det nya coronaviruset i Sydkorea. Därmed är landet det värst drabbade efter Kina.
Merparten av de nya fallen, 85 personer, har kopplingar till den religiösa rörelsen Ny himmel och ny jord i staden Daegu, som nu har totalt 120 smittade medlemmar.
Viruset tros ha spridits av en 61-årig kvinna som ska ha haft feberkänningar den 10 februari, men som hunnit gå på minst fyra gudstjänster innan hon blev diagnosticerad med viruset.
Rörelsen anklagas ofta för att vara en sekt. Dess ledare Lee Man-Hee beskrivs för medlemmarna som en ny Messias som kommer att föra med sig 144 000 människor till himlen på domedagen.
”Detta sjukdomsutbrott ses som djävulens verk för att sätta stopp för Ny himmel och ny jords snabba tillväxt”, skriver Lee Man-Hee i ett meddelande till medlemmarna via en app som rörelsen använder sig av.
”Precis som de prövningar Job gick igenom, sker detta för att tillintetgöra vårt avancemang”, tillägger han, enligt bilder på meddelandet som publicerats av nyhetsbyrån Yonhap.
Borgmästaren i Daegu, landets fjärde största stad med över 2,5 miljoner invånare, manar folk att stanna inomhus. Dessutom har tillträdet till en amerikansk militärbas i staden, med omkring 10 000 soldater, civila och familjemedlemmar, har begränsats.
Ett av de nya bekräftade fallen finns på ett sjukhus i landskommunen Cheongdo, i närheten av Daegu, där totalt 16 fall upptäckts. En av de smittade var en långvårdpatient som avled tidigare i veckan efter att ha uppvisat symptom på lunginflammation.
Gå till toppen