Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Så fick svensk cider en nystart

Det som kallas cider i Sverige är en helt annan sak än det som får kallas cider
i många andra länder.
Hur kommer det sig? Alf Tumble söker svar i den svenska ciderns historia.

De skånska cidertillverkarna Fruktstereo startade 2016 och har vunnit SM i hantverkscider. Förra året gav de ut boken ”Ciderrevolution” där de guidar läsaren till hur man gör egen cider på frukt och bär.Bild: Hussein El-alawi
När svensk cider blev populärt på 1950-talet var det en söt kolsyrad läskedryck gjord på äpplen med en alkoholhalt på 2,25 % som såldes i matvaruhandeln. Redan innan dess fanns det nästan helt alkoholfria drycker som kallades cider, till exempel en produkt från firman ”Flytande frukt” som gjordes av äppelvin utspätt med kolsyrat vatten. Men trots att det finns gott om äpplen i Sverige har vi ingen stark tradition av att förädla dessa till cider (som i till exempel Frankrike, Storbritannien och Spanien).

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen