Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Efter Coronavirusets spridning i Italien – detta gäller för svenska resenärer

I Italien har coronaviruset skördat tre dödsoffer och 130 personer har insjuknat till och med söndagen. Enligt Folkhälsomyndigheten finns ingen rapporterad smittspridning i de populära skidorterna i den värst drabbade regionen i norra Italien.
På måndag ska Italiens smittskyddsmyndigheter redogöra för EU hur smittan har spridits.

I det närmaste folktomt i utsatta delar i norra Italien. Bilden är från staden Codogno.Bild: Luca Bruno
Italien är det land i Europa där flest antal smittade av det nya coronaviruset rapporterats. Varken in- eller utresor tillåts till områden i norra delen av landet som anses vara extra utsatta. Värst är det i regionen Lombardiet i norra Italien med ett 40-tal fall. Här har skolor och företag stängts och flera fotbollsmatcher har stoppats.
Alperna i norra Italien är ett populärt vinterresmål för svenska skidturister. För resenärer som kommer hem från regionen finns i nuläget inga specifika riktlinjer, enligt Folkhälsomyndigheten. Ännu har Italien inte redogjort för hur smittan har spridits i regionen.
– Man kan inte bara peka på en region och säga där har vi en smittspridning. Det är viktigt att först ta reda på hur smittspridningen gått till, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.
På måndag arrangerar EU en telefonkonferens där flera medlemsländers smittskyddsmyndigheter deltar, bland andra Anders Tegnell för Sveriges räkning. Vad som framkommer här ska Folkhälsomyndigheten gå ut med senare i veckan.
– Italiens smittskyddsmyndigheter kommer där att redogöra för situationen i landet och hur de uppfattar vilka risker som finns, säger Anders Tegnell.
– Vi har inte fått några indikationer om spridning på skidorterna i Italien.
Smittspridningen av coronaviruset kartläggs genom att alla insjuknade personer intervjuas om vilka personer de har träffat före och efter insjuknandet. Målet med kartläggningen är att ta reda på smittans ursprung samt minimera smittspridningen genom att informera alla som har kommit i kontakt med den sjuka personen. Får de i sin tur symptom ska de kontakta sjukvården.
– Det är en resurskrävande men väldigt effektivt metod, säger Anders Tegnell.
Han menar att denna metod är långt mer effektivt än att göra hälsokontroller på alla som anländer från en drabbad region i ett svep.
– Ytterst få av de fall som vi sett runt om i Europa har fångats upp i den typen av hälsokontroller. De har insjuknat senare och missades alltså vid en så tidig kontroll, säger Anders Tegnell och fortsätter:
– Viktigt att påpeka är också att detta är en smitta som man skickar vidare när man blivit sjuk.
Många resenärer oroar sig specifikt för smittospridning vid flygresor till drabbade regioner – eftersom delar av luften recirkuleras i planet. Anders Tegnell poängterar att de stora utbrotten av coronavirus-smitta som skett utanför Kina har varit i grupper som befunnit sig i samma lokaler, exempelvis på kyrkomöte, konferens eller ett kryssningsfartyg.
Om man bör undvika just flyget är därför inte helt lätt att svara på, menar statsepidemiologen.
– Luften cirkulerar på ett väldigt speciellt sätt i ett flygplan och renas mycket i filter. Generellt kan man säga att man löper risk att få en smitta på ett flyg om man sitter nära någon som är smittad, det rör sig om ett eller två säten ifrån.
Gå till toppen