Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ögonklinik opererade in fel lins – patient tvingas bära glasögon för att se

En patient som skulle genomgå en operation för gråstarr fick fel lins inopererad och måste nu använda glasögon för att kunna se ordentligt. Kliniken har fått kritik av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, och har nu ändrat sina rutiner för dokumentation.

Kritiken från Ivo handlar om hur dokumentation av undersökningsresultat fungerat. Kvinnan som ärendet gäller genomgick en operation för gråstarr, på medicinskt språk en kataraktoperation. Gråstarr gör att ögats naturliga lins blir grumlig, vilket kan påverka synen. Vid en operation skärs linsen bort med hjälp av ultraljud, och ersätts av en konstgjord lins.
Den lins som opererades in i Ängelholm var felaktig, och patienten måste nu använda glasögon för att kunna se ordentligt. Det som skett är att undersökningen av patienten inte dokumenterats ordentligt. I Ivo:s beslut står det att kliniken inte ”märkte upp undersökningsresultatet med patientens identitet. Det fanns därmed risk för förväxling, vilket skedde i detta ärende.”
Efter händelsen har kliniken ändrat sina rutiner för dokumentation. Ärendet hos Ivo är avslutat.
Gå till toppen