Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Det ohållbara kalaset är slut – dags att betala och söka holistiska lösningar

Caroline Erica Åström har många idéer om hur samhället kan bli mer hållbart. En är att plantera fler träd för att omvandla koldioxid till syre med hjälp av fotosyntes.Bild: Paul Kleiven
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Miljövetaren Johan Rockström sa år 2015 att det ohållbara kalaset nu var över och att det är nu som vår jord skickar fakturorna. Han menar vidare att det klimat som vi behöver för att överleva får varken vara för svalt eller för varmt. Jorden har naturliga cykler men det vi ser omkring oss idag i form av klimatförändring är inte naturligt utan är påverkat av människan. Oljan går mot sitt slut och medan stora delar av världen vill komma in på kalaset visar det sig nästan vara slut. Vad har vi för rättighet att överkonsumera och sedan neka andra länder en biljett till kalaset? Och inte nog med det – vi skickar dessutom fakturan till utvecklingsländer för det är de som får ta de hårdaste klimatslagen i form av till exempel stormar. Vi har extrema problem med klimatpåverkan i världen och för extrema problem så krävs extrema lösningar. Det är dags att ha ett mer öppet sinne för att finna lösningar för vår planet. Vi behöver ett helt nytt tänk och ett nytt system.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen