Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Guldsmed och slöjdlärare med smak för vinyl

Maria Wåhlin är slöjdläraren som smider smycken till hårdrock i sin ateljé vid havet. Och nu när hon tillsammans med Pia Lantz och Höganäs Bryggeri har en vinylbar på hemmaplan saknar hon inget i Höganäs.

Maria Wåhlin i sin ateljé i Höganäs. I mars drar hon och Pia Lantz i gång vårens vinylbar på Höganäs bryggeri.Bild: Tove Scherman
Maria Wåhlin hittade tidigt till glädjen i hantverket. I grundskolan hemma i Göteborg var träslöjden den stora källan till inspiration. Med målsättningen att bli snickare valde hon hantverksprogrammet på gymnasiet.
– Det var där jag fick prova silversmide, det var fantastiskt att kunna forma metallen som jag ville, säger hon.
Sedan många år har hon sin egen ateljé i en fristående byggnad intill villan i Höganäs, ett stenkast från havet och en snabb cykeltur till jobbet som slöjdlärare på Lerbergsskolan.
Maria gick en fyraårig utbildning till guldsmed i Köpenhamn. Och det var när hennes svärföräldrar flyttade till Viken som hon och familjen fick upp ögonen för Kullahalvön.
– Här var det nära till havet och inte så dyrt att bo vid vattnet.
I Viken fanns också den kände silversmeden Stig Norlin och när han gick bort fick Maria köpa hans bänkar, verktyg och valsar.
– Jag fraktade allt till Göteborg där vi bodde då. Men sedan blev hans lokal i Viken ledig. Då flyttade vi hit och alla verktygen följa med hem igen. Det känns fint på något sätt, berättar Maria.
Maria WåhlinBild: Tove Scherman
I ateljén står flera bord med tänger och verktyg av olika slag. De räcker till många kursdeltagare. I många år har Maria delat med sig av sina kunskaper och sin skaparglädje.
– Jag har en grupp kvinnor som gått kurs hos mig i 13 år. Det är så roligt att se dem skapa och umgås i min ateljé.
Det var också glädjen i att inspirera andra och undervisa som förde henne till läraryrket för sju år sedan. I dag är hon lärare i träslöjd på Lerbergsskolan. För några år sedan utsågs hon till Årets pedagog i Höganäs kommun för sin kreativitet och energi i yrket.
– Det är så roligt att lära ut. Jag älskar verkligen att se när andra lyckas förverkliga sina idéer.
Hon visar några vackra metallskålar eleverna i årskurs åtta gjort och ställt ut på Höganäs Museum. Några av ungdomarna har lyckats sälja sina föremål.
– Det är viktigt för mig att visa att hantverk faktiskt är något som det går att tjäna pengar på, säger Maria.
Maria Wåhlin och Lukas Östberg vid skivspelaren.Bild: Tove Scherman
Vid sidan om lärarjobbet håller hon fortfarande sin ateljé i gång. Hon gör smycken i egen design men också omarbetningar i både guld och silver.
– Det tycker jag mycket om, att smälta ned gamla minnen och skapa något nytt av dem.
I hennes ateljé ljuder så gott som alltid musik från högtalarna. I Göteborg hade en god vän en vinylbar där hon och vännerna kunde umgås kring sitt musikintresse. I höstas gjorde Maria och hennes kollega Pia Lantz verklighet av sina planer och bjöd in till Höganäs bryggeri. Alla som vill kan ta med sig sina vinylfavoriter och lägga dem på spelaren. Den första fredagen i mars drar duon i gång vårens säsong av Lantz och Wåhlins vinyl.
– Nu saknar jag ingenting i Höganäs, säger Maria Wåhlin.
Fakta

Fem snabba frågor till Maria Wåhlin

Guld eller silver?

– Både och.

I glaset?

Öl, vin eller vatten, jag dricker det mesta.

På tallriken?

– Vegetariskt, fisk eller skaldjur.

Favoritvinyl?

– Violator med Depeche mode och Slave to The Grind med Skid Row.

Läser just nu?

– Maskiner som jag av Ian McEwan.

Gå till toppen