Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Unga med funktionsnedsättning får eget disco

Hon älskar gympa och ridning. Men för Hannah Junge är det långt till aktiviteterna i grannkommunen. Nu har hennes mamma Jessica Junge dragit i gång disco för funktionsnedsatta på hemmaplan.

Erica Bertram, Hannah Junge och Jessica Junge arrangerar disko för funktionsnedsatta ungdomar i Tivolihuset.Bild: Tove Scherman
För Jonstorpsbon Hanna Junge är det inte lätt att hitta fritidsaktiviteter i Höganäs. En funktionsnedsättning gör att hon inte kan gå med i vilken idrottsförening som helst. Istället blir det många resor till Helsingborg tillsammans med assistenten Erica Bertram.
– Jag tyckte att de här ungdomarna behövde en aktivitet hemma. För personer med funktionsnedsättning kan det vara särskilt viktigt att inte behöva åka så långt, de behöver känna tryggheten i att få vara nära hemmet, säger Jessica Junge och tillägger:
– Alla har inte heller samma möjligheter till assistans.
Hannah Junge tycker om gympan och ridningen i grannkommunen, men också musik och att dansa. Och hennes mamma Jessica tycker att det behövs ett arrangemang vid sidan om skola och schemalagda fritidsaktiviteter.
– Jag ville skapa tillfälle då de kan umgås, dansa och spana på snygga tjejer och killar, precis som alla andra unga.
Jessica Junge har fått 10 000 kronor ur DHR:s arvsfond för att hålla i flera discon för funktionsnedsatta ungdomar under våren. Det första arrangemanget, som hölls i scoutstugan i Väsby, blev så välbesökt att hon valde att byta lokal.
– Det var total glädje och massor av energi, säger hon.
Lördagen den 28 februari bjuder hon in till Tivolihuset i stället.
– Framför allt under vinterns helger och kvällar behövs något för de här ungdomarna i Kullabygden. Min förhoppning är att det här ska kunna fortsätta regelbundet framöver, säger Jessica Junge.
DHR i Höganäs äger och förvaltar sedan några år tillbaka en arvsfond. Sedan 2007 har de delat ut drygt en miljon kronor i bidrag till olika former av fritidsaktiviteter för barn och unga med funktionsnedsättning.
– Att det finns ett behov av aktiviteter för de här barnen är uppenbart, säger Bengt Silfverstrand, som är ordförande i DHR:s Höganäsavdelning.
Fonden stöttar bland annat sommarresor för barn i regi av Snäckans fritids liksom lovaktiviteter för särskoleeleverna på Tornlyckeskolan.
– Vi ger också bidrag till enskilda familjer som ansöker om alltifrån bidrag till rekreation till särskilda hjälpmedel, berättar Bengt Silfverstrand.
Fakta

Disco på Tivolihuset

När: Den 28/2 klockan 19-22.

Målgrupp: Personer med funktionsnedsättning i alla åldrar.

Arrangörer: Jessica och Hannah Junge med stöd av DHR:s Höganäsavdelning.

Inträde: 20 kronor.

Gå till toppen