Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sofia Nerbrand: En svart svan vid namn Covid19.

En svart svan är ett oförutsägbart fenomen som snabbt sänker världsekonomin.Bild: Mats Roslund
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Coronaviruset kan vara en svart svan, menar Daniel Zhang, chef för den kinesiska e-handelsjätten Alibaba. En svart svan är ett oförutsägbart fenomen som snabbt sänker världsekonomin, och slår en Covid19-pandemi till kan Zhang få rätt.
En bil består av i genomsnitt 30 000 delar. De tillverkas av tusentals producenter på olika platser. Det räcker med att några komponenter upphör att levereras till en bilfabrik för att sprillans nya fordon ska sluta rulla ut ur den. Redan två veckor efter att hundratals miljoner kineser tvångsisolerats tvingades Hyundai i Sydkorea att stänga världens största monteringsanläggning med en kapacitet att sätta ihop 1,4 miljoner bilar per år.
Detta är ett illustrativt exempel på att den globala ekonomin är komplex – och ömtålig. I grund och botten är det ofantligt värdefullt att företag utnyttjar komparativa fördelar och handel, eftersom det innebär att resurser används på ett effektivare sätt och att utbudet till konsumenterna ökar. Allt sker i ett flöde, lagerhållningen är minimal och varje enskild bil kan tillverkas efter kundens önskemål.
Människor och företag över hela jorden är ömsesidigt beroende av varandra i sin vardag. Vi reser och far, kommunicerar och handlar och vi litar på att allt finns bara några knapptryck bort. Den allt högre specialiseringen har på samma gång inneburit att inget land är självförsörjande vare sig det gäller mat eller tekniska prylar. Sårbarheten har ökat; varubrist kan uppstå om ekonomin tvärnitar.
Hittills har mycket fokus lagts på det nya coronavirusets egenskaper och hur smittspridningen ska förhindras. Men det är inte bara själva sjukdomen som är farlig för människan. Farsoten hotar också vår försörjning och andra centrala samhällsfunktioner. Medicinska aspekter ställs nu mot ekonomiska och politiska: vilka kostnader medför kraftiga restriktioner av människors rörelsefrihet i längden? Och vilka effekter får människors frivilliga val att inte resa, träffas eller konsumera?
Om en svart svan slår ner kan ringarna på vattnet bli lika ödesdigra som en tsunami. Enligt en rapport från Världsbanken kan en allvarlig pandemi innebära ett ekonomiskt bortfall på 3 000 000 000 000 dollar, vilket motsvarar hela 5 procent av jordens välstånd.
Till saken hör att epidemins epicentrum, Kina, är ett nav i världsekonomin. Mittens rike står för 16 procent av global bnp och är i praktiken världens viktigaste verkstad. Omkring fem miljoner internationella företag i alltifrån läkemedels- till databranschen har kinesiska underleverantörer. Dessutom lever i Kina en allt större medelklass, som gärna köper lyxvaror och turistar utomlands.
Men handelskriget med USA har skakat om Kina. Landets tillväxt var därtill redan rekordlåg när coronaviruset slog till. Banksektorn sitter också på ett explosivt skuldberg och det behövs inga kraftiga vingslag för att stjälpa det finansiella systemet. Och – med en kraftig lågkonjunktur, konkursvåg och arbetslöshet – det kommunistiska partiet?
Inte bara produktionsleden är rubbade av coronavirusets härjningar. Färre bokar resor eller går på restaurang. Alltifrån stora flygbolag till kvarterskrogar riskerar att gå omkull. Dominobrickorna kan falla snabbt och ödelägga tillvaron.
Men allt är inte svart. Mänsklighetens avvägningar och beteenden påverkar mer än viruset hur framtiden kommer att te sig. Sällan har samarbete i internationella institutioner, forskarlag och företag varit så viktiga som nu.
Covid19, den svarta svanen, dikterar inte ensam villkoren.
Gå till toppen