Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Frederiksen ursäktar planer på V-angrepp

Danmarks statsminister Mette Frederiksen (Socialdemokratiet) ber om ursäkt sedan ett läckt partimejl avslöjat planer på att gå till ett koordinerat och omfattande angrepp mot det borgerliga oppositionspartiet Venstre (V).

Danmarks statsminister Mette Frederiksen beklagar S-planer på att gå till medieangrepp mot oppositionspartiet Venstre.Bild: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix/TT
I mejlet, som av misstag skickades till en reporter på tidningen Jyllands-Posten , framgår det att politiska tjänstemän på flera departement skulle hjälpa till att bland annat sprida uppgifter om V och detaljer från förhandlingarna till medier och i sociala medier.
Samtidigt ligger den S-ledda regeringen i tröga förhandlingar med V om en stor reform av det kommunala utjämningssystemet.
– Det är alltid regeringens uppgift att bidra till ett bra förhandlingsklimat och det kan man inte säga att ett sådant mejl bidrar till, säger en hårt pressad statsminister till Danmarks Radio.
Flera socialdemokratiska toppnamn var delaktiga i planerna, som involverade över 20 personer, rapporterar Ritzau. Mette Frederiksen säger till nyhetsbyrån att hon fick kännedom om mejlet först när Jyllands-Posten publicerade det.
Dessförinnan hade Frederiksen sagt att hon ville sätta allt ”nonsens” i folketinget åt sidan och snabbt nå en överenskommelse om reformen.
Vid en frågestund i folketinget poängterar V-ledaren Jakob Ellemann-Jensen att Frederiksen ofta talar om vikten av tillit mellan partierna:
– Den tillit som är nödvändig för att förhandla detta har, i bästa fall, fått en allvarlig spricka.
Gå till toppen