Annons

Annons

opinionSkåne

Aktuella frågor
”Gör inte våra barns cp-träning till en klassfråga.”

Konduktiv träning gör att barn med cp-skada kan lära sig saker som tidigare varit omöjliga för dem, till exempel att sitta, stå och gå, skriver Giesela Anderholm Hansson, ordförande för Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar, RBU, Skåne, och Natalie Eneke, mamma till en pojke med cp-skada.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Konduktiv träning är till stor hjälp för cp-drabbade, men det är ingen träningsform som Region Skånes barn- och ungdomshabilitering utför, skriver Giesela Anderholm Hansson och Natalie Eneke.

Bild: Anders Malmberg

Annons

Möjligheten för personer med en cp-skada att träna utifrån konduktiv pedagogik är hotad. Risken är stor att Region Skåne från och med nästa år inte längre erbjuder barn och vuxna med cerebral pares träning enligt konduktiv pedagogik. På psykiatri-, habilitering- och hjälpmedelsnämndens senaste sammanträde beslutade den styrande alliansen att se över möjligheten att spara en miljon kronor genom att inte förlänga det nuvarande avtalet med det företag som anlitas idag.

Konduktiv pedagogik är ett intensivt träningsprogram som i Region Skåne sedan år 2000 har erbjudits till barn, ungdomar och vuxna med cerebral pares. Varje år tränar ett 40-tal barn utifrån konduktiv pedagogik med hjälp av bidrag från Region Skåne.

Konduktiv pedagogik är ett specialpedagogiskt, tvärvetenskapligt, komplext kunskapssystem som parallellt utvecklar motoriska, sociala, kognitiva och kommunikativa förmågor. Helhetsperspektivet är utmärkande för pedagogiken.

Annons

Konduktiv träning är till stor hjälp för cp-drabbade, men det är ingen träningsform som Region Skånes barn- och ungdomshabilitering utför. Runt våra barn finns så kallade ”team”, där flera olika yrkesgrupper ingår, men de har sällan den tid som behövs för varje barn.

Annons

På habiliteringen är till exempel så många barn knutna till en och samma fysioterapeut, sjukgymnast, att de flesta inte får någon träning alls. Majoriteten av barnen har aldrig ett enda träningspass inbokat. Istället ägnar habiliteringen sig åt att mäta rörlighet, gjuta ståskal och ortoser (skenor), samt prova ut hjälpmedel.

Eller som en 8-årig pojke med cp-skada sade: De ger mig bara hjälpmedel, tränar gör jag någon annanstans.

En gång om året har vi kunnat få bidrag från Region Skåne för att träna konduktiv pedagogik via en extern aktör, ett företag. Om ansökan beviljas får barnet i fråga intensiv träning i fyra veckor. Därefter får vi förhoppningsvis träna året därpå igen.

Det finns inga garantier för att en ansökan om konduktiv pedagogik beviljas och möjligheten gäller bara för barn med cp-diagnos. Enligt vår mening borde Region Skåne istället för att dra in bidraget se över möjligheten att bredda målgruppen.

Annons

Barn med andra diagnoser kopplade till hjärnskador hjälps av konduktiv pedagogik. Många gör oerhört stora framsteg. En del äldre barn har klarat av att utöva vissa sporter, till exempel para-handboll.

Gör inte våra barns cp-träning till en klassfråga. Dras Region Skånes bidrag in kan de barn vars föräldrar har råd att betala ur egen ficka fortsätta träna, medan andra barn, vars föräldrar inte har samma ekonomiska möjlighet, inte kan göra det.

Det lär finnas ett riksavtal som gör att vi, om bidraget dras in, skulle kunna söka oss till Göteborg och/eller Stockholm för att träna utifrån konduktiv pedagogik. Det innebär att Region Skåne får stå för notan, resor och logi inräknat, något som i sin tur skulle medföra minst en dubblering av den kostnad som regionen nu tror sig kunna spara in.

Annons

Konduktiv träning gör att barn med cp-skada kan lära sig saker som tidigare varit omöjliga för dem, till exempel att sitta, stå och gå.

Giesela Anderholm Hansson, ordförande för Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar, RBU, Skåne.

Natalie Eneke, mamma till en pojke med cp-skada

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy