Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hårda vindar stängde Öresundsbron och flera träd blåste ner på skånska vägar

På grund av hårda vindar stängdes Öresundsbron för all bil- och tågtrafik under ett par timmar på tisdagskvällen. SMHI har utfärdat en klass 1-varning för hårda vindbyar och flera träd har blåst ner och blockerat vägar på olika håll runt om i Skåne.

Öresundsbron stängdes i båda riktningarna vid 17.30-tiden och kunde öppna upp igen klockan 21.30.
Hur mycket måste det blåsa för att ni ska stänga bron?
– 25 meter per sekund, och nu blåser det 27 meter per sekund, sa Marina Arnback på Øresundsbrons pressrum.
Till en början fanns det en prognos om att bron skulle kunna öppna åter vid klockan 19, men den uppskattningen flyttades undan för undan fram till klockan 21.30.
Stoppet omfattade inte bara den vindkänsliga fordonstrafiken, danska DSB meddelade även att de stoppat sina tåg över bron. Skånetrafiken meddelade via sin hemsida att alla tåg mellan Malmö C och Köpenhamn stoppats och att det inte fanns någon möjlighet till att köra ersättningstrafik. Dock gick färjorna som vanligt mellan Helsingborg och Helsingör.
I samband med att bron öppnades upp igen börjar tågtrafiken åter rulla, men enligt Trafikverket är kraftiga förseningar att vänta kvällen ut. Vad gäller biltrafiken rekommenderas vindkänsliga fordon fortsatt att inte köra på bron.
I stormen har flera träd blåst ner över mindre vägar runtom i Skåne och Trafikverket har skickat ut personal för att rensa upp. Vid 19-tiden blockerades Åhusavägen norr om Högestad utanför Tomelilla delvis av ett träd och vid 20-tiden blåste ett träd ner på en mindre väg öster om Häckeberga. Även på Södra Rörum Brohusvägen utanför Höör hade ett träd blåst ner. På Högsvägen mellan Kävlinge och Löddeköpinge hamnade en nedblåst vägskylt mitt i vägbanan.
SMHI har utfärdat en klass 1-varning för mycket hårda vindbyar i Skåne.
– Vi har en klass 1-varning som gäller under eftermiddagen och kvällen. Natten mot onsdagen kommer det att vara hårda vindbyar och mitt på dagen ska vinden ha avtagit markant, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.
Hur blir vädret resten av veckan?
– Under onsdagen är det molnigt och kanske kan det komma en del blötsnö. Temperaturen ligger på noll till två plusgrader och nattetid kan det gå ner på minussidan. På torsdag kan det bli en del solglimtar, och framåt helgen är det lite för osäkert än att säga hur vädret blir.
Gå till toppen