Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Soptipp på Tjörröd täcks över för att bli säkrare

Grävskopor, lastbilar och hjullastare kör fram och tillbaka vid Tjörröds gamla avfallsdeponi. Målet med markprojektet är att slutligen täcka över den gamla soptippen.

Väster om NSR:s återvinningscentral på Tjörröd sluttäcks just nu en deponi, en soptipp med hushållssopor.Bild: Anders Malmberg
Det grävs, schaktas och flyttas jord väster om NSR:s återvinningscentral på Tjörröd. Det är en gammal soptipp med avfall, en så kallad deponi, som ska täckas över för att minska risken för att miljön påverkas.
Samtidigt förbereds för hanteringen av det eventuella lakvatten som kommer att läcka ut ur deponin.
Tidigare las allt avfall från hushållen på soptippar, men sedan början av 2000-talet är det inte tillåtet att lägga organiskt avfall och utsorterat brännbart avfall i deponier. Och med dagens återvinningssystem är det endast en liten del som läggs på det viset.
2015 var det 0,7 procent av hushållsavfallet i Sverige.
– Man sluttäcker alla gamla deponier och tar hand om eventuellt vatten som rinner ut. Det är ett arbete som pågår i alla kommuner, säger Pernilla Ringström, enhetschef kommunikation och kundservice på NSR .
Lager med olika material läggs ovanpå den gamla soptippen vid sluttäckningen.Bild: Anders Malmberg
På de gamla hushållssoporna som utgör deponin i Tjörröd kommer flera lager med olika material att läggas ovanpå. Formen på den kan komma att ändras, eftersom det finns krav på hur marken ska luta på en avslutad deponi. Men den ska inte bli större.
– Det handlar inte om att expandera verksamheten utan att ta hand om det som redan finns på området på bästa sätt, säger Pernilla Ringström.
Från väg 111 ser man det deponerade avfallet som en vall eller kulle utanför återvinningscentralen. Hur hög den blir efter att sluttäckningen är klar går inte att säga i nuläget.
– Verksamheten ligger utanför detaljplanerat område och därmed finns ingen maxhöjd.
På avstånd ser den gamla deponin ut som en kulle i naturen.Bild: Anders Malmberg
I närheten har det sågats ner en del träd. Pernilla Ringström säger att det generellt sett inte ska finnas någon växtlighet med långa rötter på en sluttäckt deponi.
– Rötterna tar sig igenom skikten, säger hon.
Även om NSR i Höganäs inte ska bli större nu, så har de beviljats tillstånd att använda marken på en grannfastighet norr om Skjutbanevägen.
– Men vi har nuläget inga planer på att utnyttja det tillståndet, säger Pernilla Ringström.
Gå till toppen