Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stadsteatern och symfoniorkestern i gemensamt storprojekt – sätter upp ”Amadeus”

Föreställningen ”Amadeus” ska lyfta stadsteaterns 100-årsjubileum under 2021.
– Det ska bli kul att komma till Helsingborg, det blir första gången för mig på stadsteatern, säger Björn Kjellman som ska spela Salieri.

Teaterchefen Kajsa Giertz och konserthuschefen Fredrik Österling gör gemensam sak nästa år. Våren 2021 sätts föreställningen ”Amadeus” upp på Helsingborgs stadsteater och då medverkar 40 musiker från Helsingborgs symfoniorkester.Bild: Britt-Mari Olsson
Nästa år firar Helsingborgs stadsteater 100-årsjubileum. Som en del i firandet är det nu bestämt att stadsteatern och Helsingborgs symfoniorkester gör en gemensam satsning med uppsättningen av ”Amadeus”.
– Den handlar om konstens kraft, något som tydligt gestaltas i musiken, säger teaterchefen Kajsa Giertz.
Uppsättningen blir omfattande. Bland annat 40 musiker på scen, plus skådespelare och sångare. Den storslagna föreställningen ska också manifestera teaterns 100-årsjubileum.
– Vi är Sveriges äldsta stadsteater med en fast ensemble. Göteborgs stadsteater brukar räknas som den äldsta, men de hade ingen fast ensemble från starten, säger Kajsa Giertz.
Tom Hulce i filmen ”Amadeus”
Konserthuschefen Fredrik Österling menar att ”Amadeus” sätter fokus på en viktig aspekt i allt kreativt skapande.
– I bilden av Mozart ser vi också den lekande människan, det tycker jag är angeläget att lyfta, säger han.
Peter Schaffers pjäs från 1979 låg också till grund för Milos Formans Oscarsbelönade film med samma namn som kom 1984 och där Tom Hulce och F Murray Abraham gjorde rollerna som Wolfgang Amadeus Mozart respektive Antonio Salieri.
Björn Kjellman medverkade via Facetime under tisdagens presskonferens.Bild: Britt-Mari Olsson
När föreställningen sätts upp på Helsingborgs stadsteater våren 2021 gör Einar Bredefeldt rollen som Mozart, medan Björn Kjellman spelar Salieri.
– Det ska bli kul att spela i Helsingborg. Jag har varit med på Fredriksdalsteatern tidigare, men det är första gången för mig på stadsteatern, säger Björn Kjellman via Facetime.
För snart 30 år sedan spelade Björn Kjellman Mozart i ”Amadeus”. Nu får han ta sig an den andra rollen, som Antonio Salieri.Bild: Stina Stjernkvist/TT
Det är dock inte första gången han medverkar i ”Amadeus”.
– Vi gjorde en turné med Riksteatern för snart trettio år sedan. Då var jag Mozart och Rikard Wolff spelade Salieri. Benny Fredriksson regisserade och vi var ett stort och härligt gäng som åkte runt i landet.
– Jag och Rikard hade gått scenskolan ihop och var nära vänner. En sak jag minns är hur både recensenterna och publiken tog ställning. Precis som pjäsen gör. Det är ju en kamp mellan de här två, Mozart och Salieri. I en stad var Rikard fantastisk och jag usel, i en annan stad var jag fantastisk och Rikard usel. Det var väldigt intressant, säger Björn Kjellman.
Våren 2021 görs en jättesatsning i Helsingborg, då ”Amadeus” sätts upp i ett samarbete mellan symfoniorkestern och stadsteatern. Konserthuschefen Fredrik Öasterling och teaterchefen Kajsa Giertz ser fram emot föreställningen.Bild: Britt-Mari Olsson
Normalt brukar Björn Kjellman inte vilja återvända till föreställningar som han gjort tidigare. Men för ”Amadeus” gör han ett undantag.
– Det som jag tände allra mest på var att symfoniorkestern ska vara med på scenen. Att få befinna sig mitt i musiken, det är det mest underbara med mitt jobb.
”Amadeus” har premiär under våren 2021 på Helsingborgs stadsteater.
Einar Bredefeldt ska spela Mozart i uppsättningen på Helsingborgs stadsteater våren 2021.Bild: Emmalisa Pauly
Gå till toppen