Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Han väntas bli Sloveniens nye premiärminister

Janez Jansa, partiledare för Sloveniens största parti (SDS), nominerades under onsdagen till Sloveniens nye premiärminister. Arkivbild.Bild: Darko Vojinovic/AP/TT
Janez Jansa, partiledare för Sloveniens största parti (SDS), nominerades under onsdagen till posten som premiärminister i Slovenien av president Borut Pahor
Fyra partier i Slovenien är överens om att bilda en koalitionsregering. Det rör sig om mittenhögerpartiet Slovenska demokratiska partiet (SDS), mittenvänsterpartiet Moderna centern (SMC), konservativa Nya Slovenien och pensionärspartiet Desus.
Efter nomineringen behöver Janez Jansa nu godkännas av parlamentet, vilket väntas ske nästa vecka. Han ersätter Marjan Sarec som lämnade in sin avskedsansökan i januari.
De fyra partierna har 48 av 90 stolar, men en ledamot har sagt att han inte kommer att stödja en regering som leds av Jansa.
Jansa, 61, ledde den slovenska regeringen mellan 2004 och 2008, liksom 2012–2013. På agendan för den kommande regeringen finns landets ineffektiva sjukvårdssystem, och att vara EU:s ordförandeland under andra halvan nästa år.
Gå till toppen