Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Många goda anledningar till att låta kungen bli Carl den siste Gustaf

Carl XVI Gustaf, en ifrågasatt regent.Bild: Caroline Blumberg
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Carl Gustaf Bernadotte är sedan länge Sveriges icke-valda statschef. Han fick inte vårt lands högsta offentliga ämbete på demokratisk väg eller på grund av någon särskild kompetens och duglighet. Enda anledningen till att Carl Gustaf Bernadotte blev kung är att rollen som statschef går i arv inom en och samma utvalda familj. I regeringsformen står det att ”vid beslut om statliga anställningar ska avseende fästas endast vid sakliga grunder, såsom förtjänst och skicklighet”. I en demokrati ska inte statliga uppdrag gå i arv, trots det ärvs det högsta ämbetet.
Förhoppningsvis kommer snart ännu fler svenskar att inse det orimliga i att ett i övrigt demokratiskt land har en kung på det högsta offentliga ämbetet. Uppmärksamheten som kungahuset har fått det senaste decenniet, i samband med exempelvis bröllop och barnafödslar, har väckt en ökad debatt om statsskickets grunder. Det har bidragit till att stödet för monarkin har minskat och antalet organiserade republikaner har ökat.
Sannolikt är Carl Gustaf Bernadotte medveten om det sjunkande stödet för monarkin och sin egen svaga popularitet. Här finns en öppning för ett statsskick i tiden. Om Carl Gustaf Bernadotte abdikerar med sin familj blir han historisk. Kungar och drottningar hör inte hemma i ett modernt samhälle, utan i historieböckerna. Där kan han bli ihågkommen som Carl den siste Gustaf, ett historiskt namn som lämpar sig oavsett om han själv väljer att stiga ner från tronen eller om vi inför republik genom riksdagsbeslut.
Utropandet av Republiken Sverige innebär en mängd positiva förändringar. Fyra exempel:
1. Demokratin fullbordas. För hundra år sedan vanns kampen för allmän och lika rösträtt, och i den traditionen fortsätter vi arbetet för republik - för att inga offentliga ämbeten ska gå i arv. I Republiken Sverige kommer grundlagens skrivelse om att "all offentlig makt i Sverige utgår från folket" äntligen bli verklighet.
2. Sverige uppnår jämlikhet inför lagen. I republiken blir det ingen särbehandling av en grupp individer bara för att de råkar födas inom en utvald familj. I dag har den som råkat ärva tronen straffrihet utom i civilrättsliga frågor, samtidigt som kungafamiljen enligt grundlagen saknar religionsfrihet.
3. Samhället blir mer modernt och rakryggat. I en monarki frodas fjäsk och personkult kring kungligheterna. Grundidén med nuvarande statsskick är ju att monarken är satt över alla andra människor.
4. Sverige blir trovärdigare internationellt. Dagens statschef har inget politiskt mandat att lyfta frågor om demokrati och mänskliga rättigheter när han är på statsbesök. Han kan bara utväxla trevligheter, även om han möter en diktator i Brunei eller Saudiarabien. Ska vi ta demokrati på allvar och stärka vår roll som internationell förebild är det republik som gäller.
Det finns många goda anledningar att låta Carl Gustaf Bernadotte bli Carl den siste Gustaf!
Eva Ingers
Bodil Persson
Peter André
Kent Wilhelmsson
Republikanska Föreningen i Helsingborg
Gå till toppen